Κατατέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για τις...

Κατατέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Υποπαραχωρήσεις στα 10 περιφερειακά λιμάνια

379
SHARE
Entos 2017 o diagonismos gia tin parahorisi tou limena Alexandroupolis

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που είναι απαραίτητο για να καταστεί δυνατή η έναρξη των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας που ανήκουν στο δημόσιο (Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Ελευσίνας, Πατρών, Λαυρίου, Ραφήνας και Ηρακλείου). Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με αλλεπάλληλες κυβερνητικές δηλώσεις, το πρώτο λιμάνι που θα οδεύσει προς αξιοποίηση με τη μέθοδο των υποπαραχωρήσεων είναι της Αλεξανδρούπολης και έπεται η Καβάλα, χωρίς αν αποκλείεται να κινηθεί ταυτόχρονα η διαδικασία για τα δυο βορειοελλαδικά περιφερειακά λιμάνια, για τα οποία έχει προ πολλού εκδηλωθεί έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον.

Το σχέδιο νόμου φέρει τον τίτλο “Κύρωση των Συμβάσεων Παραχώρησης που έχουν συναφθεί μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. – Διατάξεις για τη λειτουργία του συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις” και καταρχάς κυρώνει όπως υποδηλώνει ο τίτλος του τις συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ του δημοσίου και των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε. και στη συνέχεια δίνει το δικαίωμα υποπαραχώρησης σε τρίτους, μέσω συμβάσεων υποπαραχώρησης συγκεκριμένων ή και συνδυασμένων δραστηριοτήτων (επιχειρησιακών μονάδων ή και λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών των λιμενικών και άλλων εγκαταστάσεων στην περιοχή αρμοδιότητας των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε.).

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες μπορούν να περιλαμβάνουν και συνδυασμένες δραστηριότητες σε κάθε λιμάνι ή και σε περισσότερα λιμάνια. Μετά την κύρωση των συμβάσεων υποπαραχώρησης που συνάπτει το ΤΑΙΠΕΔ, το δικαίωμα διαχείρισης και εκμετάλλευσης των υπόλοιπων λιμενικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος υποπαραχώρησής τους, ασκείται από τον οικείο Οργανισμό Λιμένος.

Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται η επιβολή στον υποπαραχωρησιούχο αντισταθμιστικού τέλους υπέρ του οικείου Οργανισμού Λιμένος,
ανεξάρτητα και επιπλέον από το συνολικό οικονομικό αντάλλαγμα που καταβάλλει στο ΤΑΙΠΕΔ ο υποπαραχωρησιούχος και εκτός πλαισίου της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ
το ποσοστό ύψους 2% επί του συνόλου των ενοποιημένων ετήσιων εσόδων των Οργανισμών Λιμένος Α.Ε., που αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο αυξάνεται σε 3,5%, προκειμένου να αποδοθεί αυξημένο αντισταθμιστικό τέλος στους δήμους.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και μετά την έγκρισή του θα οδεύσει προς ψήφιση από την Ολομέλεια.

LEAVE A REPLY