Κατερίνα Ιγγλέζη:”Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε για την παραχώρηση του όρου Μακεδονία,...

Κατερίνα Ιγγλέζη:”Δεν υπάρχει κάτι να συζητήσουμε για την παραχώρηση του όρου Μακεδονία, είχε παραχωρηθεί από το 1992″

717
SHARE

Τη συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε για ακόμη μια φορά η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, εμφανιζόμενη βέβαιη για την ορθότητα της παραχώρησης του όρου Μακεδονία, τονίζοντας μάλιστα που δεν υπάρχει καν κάτι για συζήτηση επάνω στο θέμα αυτό. Η κ. Ιγγλέζη παρέθεσε τις απόψεις της στον τηλεοπτικό σταθμό europeone και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Νεοχωρίτη.
Όταν τον γνωστό στέλχος των ΑΝΕΛ Στέλλα Βαλάνη, που συμμετείχε ως καλεσμένη στην εκπομπή, υπογράμμισε πως το κόμμα της αγωνίζεται μέχρι να σταματήσει η παραχώρηση του όρου Μακεδονία, η κυρία Ιγγλέζη απάντησε ” ότι υπάρχει μια Μακεδονία και είναι Ελληνική αυτό να το πείτε και στη Βουλγαρία. Κοιτάξτε να δείτε η Μακεδονία είναι μια γεωγραφική περιοχή που υπάρχουν διάφοροι λαοί εδώ και πολλές δεκαετίες, αν λοιπόν είχαμε μια μηχανή του χρόνου και πηγαίναμε πίσω και σταματούσαμε να ονομάζετε αυτή η περιοχή γεωγραφικά Μακεδονία, τότε ίσως υπήρχε και θέμα συζήτησης”.

Λίγο νωρίτερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η κ. Βαλάνη επισήμανε πως η μόνη εθνική θέση πάνω στο θέμα της ονομασίας των Σκοπιών ήταν αυτή του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών το 1992 όπου αποφασίστηκε καμία παραχώρηση του όρου η κ. Ιγγλέζη σηκώνοντας τον τόνο της φωνής “πως την ονομάζαμε αυτή τη χώρα πριν αποφασίσουμε το όνομα Βόρεια Μακεδονία”; με την κ.Βαλάνη να απάντα” ΠΓΔΜ” και την Κατερίνα Ιγγλέζη, να ανταπαντά εμφανώς μπερδεμένη ότι από το 1992 παραχωρήθηκε ο όρος Μακεδονία, δηλ. ότι το γειτονικό κράτος ονομαζόταν από τότε “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Μάλιστα η κ.Ιγγλέζη υπογράμμισε ότι πρέπει να χειροκροτήσουμε τους γείτονες μας Σκοπιανούς, λέγοντας ” αποποιούνται τη θέση τους ότι ήταν απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα βγάζουν όλα αυτά από τα βιβλία και το σύνταγμα τους και λένε ότι είναι γεωγραφικά Μακεδονία, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία. Νομίζω αυτό είναι μεγάλη επιτυχία της Ελλάδος και εάν θέλουμε να λεγόμαστε Έλληνες θα πρέπει όλοι μαζί να τους χειροκροτήσουμε”.

Υπενθυμίζουμε πως στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1992 αποφασίστηκε καμία παραχώρηση του όρου Μακεδονία. Ήταν το 1995 στην ενδιάμεση συμφωνία που υπεγράφη στις ΗΠΑ μεταξύ των τότε Υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών Ελλάδας και Σκοπίων που δόθηκε η ονομασία ΠΓΔΜ.

LEAVE A REPLY