Κατερίνα Παπανάτσιου: Το κλίμα στις επιχειρήσεις έχει αρχίσει και αντιστρέφεται – Πιθανόν...

Κατερίνα Παπανάτσιου: Το κλίμα στις επιχειρήσεις έχει αρχίσει και αντιστρέφεται – Πιθανόν και πριν το 2020 η μείωση των φορολογικών συντελεστών

432
SHARE

“Πιστεύουμε ότι το κλίμα στις επιχειρήσεις έχει αρχίσει και αντιστρέφεται. Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που έχει αυξήσει τον τζίρο και τα κέρδη του. Φιλοδοξούμε το επόμενο διάστημα να γίνει αυτό ακόμη μεγαλύτερο. Εκείνο που μπορούμε να πούμε εμείς είναι ότι θα έχουμε και φέτος υπερπλεονάσματα”, τόνισε από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Άφησε επίσης “χαραμάδα” ελπίδας για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων πριν το 2020.

Τα υπερπλεονάσματα αυτά, πρόσθεσε η υφυπουργός Οικονομικών, “θα δοθούν υπό την μορφή κοινωνικού μερίσματος στους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ή ανήκουν στις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, με αποτέλεσμα σε ένα ποσοστό τα χρήματα να γυρίσουν στην αγορά κι έτσι να υπάρξει η δυνατότητα ανάκαμψης της αγοράς ενόψει των εορτών”.

Γα το πάγιο αίτημα των επιχειρήσεων για μείωση των φορολογικών συντελεστών η κα.Παπανάτσιου ανέφερε ότι “από το 2020 και μετά, στα αντίμετρα θα βλέπουμε μείωση των φορολογικών συντελεστών. Όσο αυξάνεται η φορολογητέα βάση θα μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Πιθανόν να το κάνουμε και νωρίτερα”.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση, σημείωσε ότι “δεν έχει κλείσει ακόμη και έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία ανακοίνωση” και για το μέρισμα ότι “δεν έχουμε καταλήξει που θα το δώσουμε”, ενώ για τη λοταρία σημείωσε ότι “είμαστε τελείως έτοιμοι και περιμένουμε τα στοιχεία από τις Τράπεζες”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, τόνισε πάντως στην ομιλία του ότι “αν δεν βελτιωθεί πραγματικά η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και το περιβάλλον άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάκαμψη και ανάπτυξη” και ότι “υπάρχει ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις που κρίνονται αναγκαίες για να ανακάμψει η οικονομία, αφού από το 2010 η χώρα έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για να αντιμετωπίσει τα βασικά δομικά προβλήματα της οικονομίας, δηλαδή την χαμηλή ανταγωνιστικότητα, τον αναποτελεσματικό και δαπανηρό δημόσιο τομέα, το χαώδες ρυθμιστικό περιβάλλον που δημιουργεί η γραφειοκρατία και η διαφθορά, την αδυναμία παραγωγής καινοτομίας, τους περιορισμούς στην άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Σήμερα, αν και έχουν περάσει τόσα χρόνια, σε όλους αυτούς τους τομείς η Ελλάδα συνεχίζει να πιάνει πάτο στις διεθνείς κατατάξεις. Και μάλιστα χάνοντας θέσεις τα τελευταία χρόνια, αντί να κερδίζει. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, φοβήθηκαν τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κάποιες ξεκίνησαν και στην πορεία σταμάτησαν, κάποιες εφαρμόστηκαν μισές και κάποιες ακόμη σέρνονται, από αξιολόγηση σε αξιολόγηση”.

Στη γ.σ. της ΚΕΕΕ συμμετείχαν εκπρόσωποι από 59 επιμελητήρια από ολόκληρη την Ελλάδα.

 

LEAVE A REPLY