Κατρούγκαλος-Ντιμιτρόφ: “Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο ίδιο πλοίο”-Καμία αμφιβολία για την ευόδωση της...

Κατρούγκαλος-Ντιμιτρόφ: “Ελλάδα και ΠΓΔΜ στο ίδιο πλοίο”-Καμία αμφιβολία για την ευόδωση της Συφφωνίας των Πρεσπών

463
SHARE
“Παρακολουθούμε, γιατί έχουμε μια στενή συνεργασία πια, τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην ΠΓΔΜ και οι δύο πλευρές επιδιώκουμε να τηρηθεί το πνεύμα και το γράμμα της” δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 4ης Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας, ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε, δε, ότι καμιά από τις δύο πλευρές δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία για την ευόδωση αυτού του κοινού εγχειρήματος, ακριβώς επειδή θεωρούν αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες αυτή τη Συμφωνία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ σε δηλώσεις του μετά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον κ.Κατρούγκαλο μίλησε από την πλευρά του για λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης των Σκοπίων στην εφαρμογή κατά γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης της πΓΔΜ:”Οι δυσκολίες που υπάρχουν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ελλάδα δείχνουν ότι έχουμε φτάσει σε έναν καλό συμβιβασμό που καλύπτει τις σημαντικότερες ανησυχίες και στις δύο πλευρές. Είμαστε δεσμευμένοι να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Είμαστε πλέον στο ίδιο πλοίο με την Ελλάδα, τα συμφέροντά μας είναι στην ίδια κατεύθυνση. Θεωρώ ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δημιουργήσουμε μέλλον με την οριστική επίλυση ενός σημαντικού ιστορικού ζητήματος», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Δεν υπάρχει έξοδος από αυτή τη διαδικασία, παρά μόνο αληθινή συμφιλίωση και φιλία. Είμαι περήφανος που είχα ένα μικρό ρόλο σε αυτό”.
Ερωτηθείς για το εάν, στο πλαίσιο εργασιών της κοινής επιτροπής των δύο χωρών για τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία, η πλευρά της πΓΔΜ ζήτησε από την ελληνική να αφαιρεθούν αναφορές (σ.σ. για τη σχέση του Μεγάλου Αλεξάνδρου με την ελληνική ιστορία), γέλασε σημειώνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που ακούει κάτι τέτοιο. Κατά τον ίδιο, η επιτροπή είχε μία πολύ παραγωγική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη κατά την οποία εγκρίθηκε η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, θα συναντηθούν ξανά στα τέλη του έτους ή τις αρχές του επόμενου και “η ατμόσφαιρα στην πρώτη συνάντηση ήταν πολύ ενθαρρυντική και αναμένουμε θετικά αποτελέσματα”.
Αναφορικά με το πότε θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή ο κ.Κατρούγκαλος απάντησε ότι δεν μπορεί να το προσδιορίσει χρονικά, αλλά διαβεβαίωσε πως υπάρχει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να την κυρώσει και η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη, για την οποία δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

LEAVE A REPLY