Tuesday , 14 April 2026

Καφές: Πόσο αυξήθηκε η τιμή του από το 2019 μέχρι σήμερα – Αυξήσεις έως 30% σε ράφι και καφετερίες

Ο καφές, το πιο αγαπημένο ρόφημα του πλανήτη, «σπάει» ρεκόρ ακρίβειας και, όπως εκτιμούν αναλυτές, το ράλι στις τιμές θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη. Η τιμή του καφέ στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά από το 2019 μέχρι σήμερα, με τις λιανικές τιμές στο ράφι να παρουσιάζουν αυξήσεις έως και 30%. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους επόμενους μήνες του 2025, όπως εκτιμά η Coffee Circle. Η άνοδος της τιμής του καφέ αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και οι μειωμένες σοδειές στις βασικές παραγωγικές χώρες, αλλά και οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι νέοι κανονισμοί της Ε.Ε. για την προστασία των δασών, οι εμπορικοί δασμοί και η αυξανόμενη ζήτηση από αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα.

Οι αυξήσεις στην Ελλάδα
Η εκτόξευση των διεθνών τιμών καφέ, σε συνδυασμό με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, ανεβάζει τις τιμές στην Ελλάδα. Οι ανατιμήσεις κυμαίνονται από 10% – 30% με αποτέλεσμα ο καθημερινός καφές να γίνεται πολυτέλεια για τους Έλληνες καταναλωτές. Μόνο τον Αύγουστο, η τιμή της ποικιλίας Arabica κατέγραψε άνοδο 35,86% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η Robusta σημείωσε αύξηση 49,72% στο Λονδίνο, οδηγώντας και την ελληνική αγορά σε πρωτόγνωρα επίπεδα τιμών.

Πόσο κοστίζει σήμερα ο καφές στην Ελλάδα
Συνολικά, οι ανατιμήσεις κυμαίνονται από 15% έως και 30%.
-Ένα freddo cappuccino από 4,20 ευρώ πέρυσι φτάνει σήμερα τα 5,50 ευρώ (+31%).
-Οι κάψουλες εσπρέσο στο ράφι ανέβηκαν από 5,10 ευρώ σε 6,60 ευρώ (+29%).
-Και ο καφές στο χέρι (takeaway), που παραδοσιακά θεωρούνταν η οικονομική λύση, πλέον έχει ακριβύνει αρκετά, ξεκινώντας από την τιμή των 2,20 ευρώ.

«Στροφή» των καταναλωτών
Αυτό οδηγεί σε στροφή μερίδας καταναλωτών σε καφέ από σούπερ μάρκετ για κατανάλωση στο σπίτι ή στο γραφείο. Πολλοί περιορίζουν τις επισκέψεις σε καφετέριες ή επιλέγουν φθηνότερους τύπους καφέ, ενώ παρατηρείται έντονη στροφή στην αγορά προϊόντων για οικιακή κατανάλωση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πωλήσεις στιγμιαίου καφέ σε σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν κατά 60% σε όγκο και 38% σε αξία.

Διάβημα της Ελληνικής Ένωσης Καφέ στην κυβέρνηση για τον ΕΦΚ
Στην Ελλάδα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) επιβαρύνει τον καφέ με 10%–15%, αποφέροντας στο κράτος περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως και συνολικά 1,2 δισ. ευρώ από το 2017. Ο κλάδος θεωρεί πως η φορολογία αυτή επιδεινώνει τις ήδη υψηλές τιμές. Υπολογίζεται ότι η κατάργηση του ΕΦΚ θα οδηγούσε σε μείωση στις τιμές στο ράφι κατά τουλάχιστον 10%. Η Ελληνική Ένωση Καφέ κατέθεσε διάβημα προς την κυβέρνηση ζητώντας την κατάργηση ή σημαντική μείωση του ΕΦΚ. Το αίτημα τέθηκε και σε πρόσφατες συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών αλλά και σε επαφές με κοινοβουλευτικά κόμματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *