“Καύσωνας”… φόρων μέχρι τέλος του έτους

“Καύσωνας”… φόρων μέχρι τέλος του έτους

997
SHARE

Τελειωμό δεν έχει ο φορολογικός…Γολγοθάς για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, οι οποίοι καλούνται για άλλη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μέχρι τέλος του έτους.

Ειδικότερα, κάθε μήνα και μέχρι τον Ιανουάριο του 2019 θα πρέπει να πληρώνουν δυο ή και τρεις φορολογαριασμούς πέραν των υποχρεώσεων του παρελθόντος, όπως τις μηνιαίες δόσεις για ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το συνολικό ποσό που θα πρέπει να εξοφλήσουν για φόρο εισοδήματος, ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και τέλη κυκλοφορίας προσεγγίζει τα 7,5 δισ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματος

Στις 31 Ιουλίου, πάνω από δύο εκατ. φορολογούμενοι πλήρωσαν την πρώτη δόση  από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Η δεύτερη δόση του σχετικού φόρου θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Φέτος, ο φόρος που αναλογεί, κατά μέσο όρο, σε κάθε φορολογούμενο με χρεωστικό εκκαθαριστικό είναι 1.130 ευρώ.

Εισφορά αλληλεγγύης

Η εισφορά υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 2,2% έως 10%. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα το 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ. Ωστόσο το συγκεκριμένο ποσό συμπεριλαμβάνεται και επιμερίζεται αναλογικά στις τρεις διμηνιαίες δόσεις του φόρου εισοδήματος.

Τέλος επιτηδεύματος

Με τα φετινά εκκαθαριστικά χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος από 500 έως 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος φθάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Επίσης, το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύματος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ. Όπως και η εισφορά αλληλεγγύης, έτσι και το τέλος επιτηδεύματος βεβαιώνονται παράλληλα με τα ποσά του φόρου εισοδήματος και περιλαμβάνονται σε αυτά.

ΕΝΦΙΑ

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Ο φετινός φόρος θα πληρωθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019. Σχεδόν ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά φόρου σε σχέση με πέρυσι, λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών. Μάλιστα, για περισσότερους από 200.000 ιδιοκτήτες το… ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς θα γράφει έξτρα φόρο που υπερβαίνει ακόμα και τα 200 ευρώ.

 Τέλη κυκλοφορίας 2019

 Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας που όπως φαίνεται δεν θα έχουν κάποια αλλαγή σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι. Το συνολικό ποσό των τελών που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ.

LEAVE A REPLY