Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης: Δημιουργία Κέντρου Agrologistics μαζί με την Κεντρική Αγορά Αθηνών...

Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης: Δημιουργία Κέντρου Agrologistics μαζί με την Κεντρική Αγορά Αθηνών στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα

1365
SHARE

Κοινή εταιρεία για τη δημιουργία κέντρου Agrologistics στο πρώην στρατόπεδο Ζιάκα, σε έκταση 125 στρεμμάτων στην περιοχή Κορδελιού Θεσσαλονίκης συστήνουν μέχρι τα μέσα Μαϊου οι Κεντρικές Αγορές Θεσσαλονίκης και Αθηνών, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου σήμερα η διοίκηση της ΚΑΘ. Η σύσταση της εταιρείας θα γίνει μετά την επικείμενη ολοκλήρωση της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας που εκπονεί η KPMG. Οι δύο Κεντρικές Αγορές θα είναι ισότιμοι εταίροι της νέας εταιρείας, με μετοχικό κεφάλαιο 50%, η έναρξη κατασκευής του έργου υπολογίζεται το 2020 και η πρώτη φάση του έργου, το οποίο υποστηρίζεται από το Υπερταμείο, αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

«Για τα Agrologistics η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο σημείο στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξή τους. Χρειαζόμαστε τα logistics για την αύξηση των εξαγωγών ελληνικών φρούτων και λαχανικών, για την εξυπηρέτηση των τουριστικών μονάδων, τον εφοδιασμό της ναυτιλίας», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΘ Α.Ε., Δημήτρης Χαμπίδης. Το θέμα της χρηματοδότησης, ωστόσο, όπως δήλωσε ο κ.Χαμπίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι ακόμη ανοικτό και “μπορεί να γίνει με δημόσια δαπάνη ή με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα”.

Αναβάθμιση της ΚΑΘ

Μέχρι το τέλος του Απριλίου, παράλληλα, αναμένεται να παραδοθούν στην ΚΑΘ Α.Ε. από την Εγνατία Οδό Α.Ε. τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης (master plan) για την αναβάθμιση της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. To τελικό masterplan αναμένεται αρχές Ιουνίου και βάσει του σχεδιασμού, την επόμενη τριετία προβλέπονται επενδύσεις  25-30 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Η επένδυση αυτή αναμένεται να καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας, δανεισμό και δημόσια δαπάνη και θα περιλαμβάνει χώρους ψυγείων για τη Λαχαναγορά, εργαστήριο ελέγχου υπολειμμάτων, δημιουργία νέου πυρήνα για προϊόντα πρώτης μεταποίησης, όπως κρασί και λάδι, νέο δίκτυο ομβρίων και ψηφιοποίηση των λειτουργιών της ΚΑΘ.

Ο τζίρος της ΚΑΘ όπως αναφέρθηκε είναι της τάξης των 3 εκατ.ευρώ, είναι κερδοφόρα και τα αποθεματικά της κυμαίνονται μεταξύ 6 και 7 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν με πρόσθετα 2-3 εκατ. ευρώ, μέσω της αποζημίωσης από την απαλλοτρίωση 24 στρεμμάτων για την κατασκευή του οδικού κόμβου Κ16.

Πρόγραμμα «Save the food»

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ξεκινά από την ΚΑΘ η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος αξιοποίησης των ανακτήσιμων τροφίμων, σε συνεργασία με τους εμπόρους της Λαχαναγοράς. Πρόκειται για ένα σχέδιο συγκέντρωσης των προς απόρριψη προϊόντων, διαλογής, επιστροφής των επαναχρησιμοποιούμενων συσκευασιών στις επιχειρήσεις και  διάθεσης των τροφίμων σε κοινωνικά παντοπωλεία Δήμων και σε συλλογικές δομές που υποστηρίζουν μειονεκτούσες ομάδες. “Υπολογίζουμε ότι κάθε ημέρα απορρίπτονται μεικτά περί τους 5 τόνους φρούτων και λαχανικών,  από αυτούς πάνω από 1 τόνος είναι κατάλληλος για κατανάλωση, αν κι όχι κατάλληλος για πώληση”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΚΑΘ, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Επίσης, υπάρχουν διαβουλεύσεις με περίπου 15 φορείς, για να προχωρήσει το πρόγραμμα εφοδιασμού τους με τα ανακτήσιμα και για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αμφίδρομη ενημέρωση ΚΑΘ και φορέων.

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY