Του Γ.Κατσιάνη
Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος της αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, αρκεί να εξετάσει τα δεδομένα που προκύπτουν από το λεγόμενο “κενό ΦΠΑ” (Vat Gap).
Πρόκειται για τo έλλειμμα εσόδων ΦΠΑ, δηλαδή τη διαφορά ανάμεσα στο ποσό του φόρου που θεωρητικά θα μπορούσε να συλλεχθεί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και στο ποσό του φόρου που πράγματι εισπράτεται.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και έξι χρόνια, η χώρα μας διαθέτει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ε.Ε., μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά αυτή την διαρροή πόρων για τα δημόσια ταμεία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική απόκλιση μεταξύ του θεωρητικού και του πραγματικού ΦΠΑ.
Ειδικότερα, το 2021 το κενό ΦΠΑ διαμορφώθηκε στα 3,231 δισ. ευρώ (19,7%), μειωμένο κατά μόλις 190 εκατ. ευρώ από το 2020 που ήταν 3,426 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το Vat Gap μειώθηκε άλλα 272 εκατ. ευρώ στα 2,959 δισ. ευρώ, το 2022 (13,7%) ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το 2024 καταγράφηκε νέα μείωση στο κενό ΦΠΑ, υποχωρώντας στο 8%-9%.
Δηλαδή, έξι χρόνια μετά, η Ελλάδα εξακολουθεί να χάνει κατά μέσο όρο, 2,5 δισ. ευρώ, λόγω του κενού ΦΠΑ.
Πρόκειται για ένα στοίχημα που δεν έχει κερδίσει η κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Thesseconomy Οικονομία – Επιχειρείν