«Κληρώνει» σήμερα το ΣτΕ για τα αναδρομικά στο δημόσιο

«Κληρώνει» σήμερα το ΣτΕ για τα αναδρομικά στο δημόσιο

388
SHARE

Η ημέρα της …κρίσης για την επιστροφή των αναδρομικών στο δημόσιο έφτασε, καθώς η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) εξετάζει σήμερα την απόφαση του Στ’ Τμήματος που έκρινε ότι οι περικοπές που έγιναν µε τον νόμο 4093/12, οδηγώντας στην πλήρη κατάργηση όλων των επιδομάτων, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Εκτός από την αντισυνταγματικότητα στην κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας καλείται να αποφασίσει αν η συγκεκριμένη απόφαση έχει αναδρομική ισχύ.

Αυτό σημαίνει πως αν αναγνωριστούν αναδρομικά από το 2015, η δημοσιονομική επιβάρυνση υπολογίζεται ότι φτάνει τα 1,9-2,4 δισ. ευρώ ενώ αν αναγνωριστούν από το 2013 ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμα περισσότερο και εκτινάσσεται στα 3,8 με 4,8 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση που το ΣτΕ ανάψει το «πράσινο φως», καθένας από τους συνολικά 450.000 δημόσιους υπαλλήλους αναμένεται να λάβει κατά μέσο όρο 1.000 ευρώ ετησίως (500 ευρώ για δώρο Χριστουγέννων, 250 ευρώ για δώρο Πάσχα και 250 ευρώ για επίδομα αδείας) για την περίοδο 2013-2018.

Να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει τόσο τους απασχολούμενους στο δημόσιο, σε δήμους και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), όσο και τους υπηρετούντες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ενώ αναμένεται να ανοίξει και το δρόμο και για τους συνταξιούχους.

LEAVE A REPLY