Κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του...

Κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο του 2028 ή το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030

418
SHARE

Σημαντικά projects υποδομών διασυνδεσιμότητας και οικονομικής συνεργασίας, στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών, αλλά και το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για την φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 2028 ή του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2030 συζητήθηκαν στη σημερινή τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στο Βελιγράδι, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Στην περιοχή των Βαλκανίων όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις. Τώρα δίνουμε το συμβολισμό της συνεργασίας. Θέλουμε να κάνουμε τα Βαλκάνια θετικό πρότυπο στην Ευρώπη και στον κόσμο» επισήμανε ο κ.Τσίπρας. Σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του Ευρωπαϊκού και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συστήνεται μια επιτροπή αποτελούμενη από 16 άτομα (4 από κάθε χώρα) που θα ετοιμάσει όλα τα σχετικά με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορούμε να πετύχουμε σε αυτή τη διεκδίκηση και μια από τις δύο διοργανώσεις να την κερδίσουμε». «Είναι ένας δύσκολος στόχος, αλλά ένας ωραίος στόχος και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε τα Βαλκάνια να πρωταγωνιστήσουν με θετικό τρόπο» πρόσθεσε.

Συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών

Στη διάρκεια των συνομιλιών, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, συζητήθηκαν σημαντικά projects υποδομών διασυνδεσιμότητας και οικονομικής συνεργασίας, στα πεδία των σιδηροδρομικών και οδικών μεταφορών, της ενέργειας και των υποδομών.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Καβάλας – Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς – Βάρνας – Ρούσε και στη σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης – Σκοπίων – Βελιγραδίου και Βουδαπέστης, που όπως ανέφερε επιταχύνεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, στον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου IGB και στην αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας.

LEAVE A REPLY