ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέα Ξάνθης: Προσεχώς δεύτερη γραμμή παραγωγής για το ΠΕΤΜΕΖΙ, με τη...

ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέα Ξάνθης: Προσεχώς δεύτερη γραμμή παραγωγής για το ΠΕΤΜΕΖΙ, με τη στήριξη του αγωγού TAP

1188
SHARE

Nέα γραμμή παραγωγής με την στήριξη του αγωγού TAP και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής θα αποκτήσει προσεχώς η ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέα Ξάνθης, η οποία παράγει υψηλής ποιότητας Πετμέζι από τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου των μελών του, που αναβίωσαν και αξιοποιούν τοπικό σπόρο ζαχαροκάλαμου.

Με την υποστήριξη της τοπικής δημοτικής αρχής, όπως αναφέρει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ, κα.Αναστασία Αμανατίδου, ο Συνεταιρισμός ήρθε πριν ενάμισυ χρόνο σε επαφή με την εταιρεία του αγωγού TAP και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, που παρακολούθησαν το εγχείρημά τους, αποφάνθηκαν ότι αξίζει υποστήριξης και γνωστοποίησαν πως θα στηρίξουν τη δημιουργία νέας (δεύτερης) γραμμής παραγωγής.

Σήμερα η ΚΟΙΝΣΕΠ αριθμεί έξι μέλη-γυναίκες, που έκαστη έχει βάλει από την τσέπη της περί τα 15.000 ευρώ για να «αναστήσουν» τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, η  οποία δίνει και την αυθεντική γεύση στο Πετμέζι που παράγουν.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ Γενισέα απευθύνει πρόσκληση στους αγρότες – και ήδη όπως σημειώνει η κα.Αμανατίδου υπάρχει ενδιαφέρον – να καλλιεργήσουν το συγκεκριμένο ζαχαροκάλαμο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια δεν χρειάζεται φάρμακα, λιπάσματα και νερό, ενώ τα στελέχη του καλαμιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πέλετ για θέρμανση.

Ο Συνεταιρισμός παράγει σήμερα δυο τόνους πετιμέζι ετησίως και έχει ξεκινήσει και εξαγωγές σε Ελβετία και Ιταλία.

«Είμαστε ένας Σύλλογος Γυναικών – επισημαίνει η κα.Αμανατίδου – ο οποίος ιδρύθηκε το 1999 στην Γενισέα Ξάνθης έχοντας πολλούς σκοπούς, ένας από αυτούς ήταν η αναβίωση ηθών και εθίμων των παλιότερων γενεών. Ακούγαμε από τους παλιότερους τον τρόπο καλλιέργειας και την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου και αποφασίσαμε να ”αναστήσουμε” αυτό το προϊόν και την διαδικασία επεξεργασίας του, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως το γινόταν πριν από 50 ολόκληρα χρόνια. Ξεκινώντας με την καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου, οι παλαιοί αναβιώσαν την καλλιέργεια και επεξεργασία αυτού το προϊόντος και οι νεότεροι γνωρίσαν από κοντά το τι προσφέρει αυτό το προϊόν και όλο τον κόπο που απαιτεί για να φτάσει στην τελική του μορφή

Αντιμετωπίζοντας εμπόδια όπως η ποιότητα του σπόρου, που μας οδήγησε να πάμε στον Πόντο και να φέρουμε σπόρο από εκεί, δεν μας πτόησαν και σήμερα έχουμε σαν αποτέλεσμα το προϊόν μας να έχει κατοχυρωθεί, να έχει πάρει έγκριση από το Χημείο του Κράτους καθώς και πιστοποιήσεις, βάση χημικών αναλύσεων, από Πανεπιστήμια.

Θέλοντας να γνωρίσουν το προϊόν μας οι γύρω Νομοί, απευθυνθήκαμε και θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε, σε αυτούς με σκοπό να ξεκινήσει η νέα καλλιέργεια αυτή προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας. Κατόπιν μελέτης μας διαπιστώσαμε πως το προϊόν μας υπάρχει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αλλά εισάγεται αποκλειστικά από την Αμερική. Πιστεύουμε πως έχουμε ξεκινήσει δυναμικά, το προϊόν μας παράγεται 100% παραδοσιακά και αυτό θα είναι και η δύναμη μας για καταφέρουμε να το εντάξουμε ως μια νέα καλλιέργεια».

 

 

LEAVE A REPLY