Κοινό “μέτωπο” από Περιφερειακές Διοικήσεις και ΟΤΑ της Βόρειας Ελλάδας για να...

Κοινό “μέτωπο” από Περιφερειακές Διοικήσεις και ΟΤΑ της Βόρειας Ελλάδας για να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών

517
SHARE

Ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο αυτοδιοικητικό μέτωπο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών Περιφερειακές Αρχές και  ΟΤΑ των τριών Περιφερειών της Βόρειας Ελλάδας, με την στήριξη της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔΚΜ – πλην του δημάρχου Θεσσαλονίκης, κ.Μπουτάρη.

Η πρωτοβουλία αυτή ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη και του προέδρου της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρου Κυρίζογλου, με θέμα το σκοπιανό και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Η πρώτη κοινή δράση σε αυτην την κατεύιθυνση θα είναι κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, με τα δημοτικά συμβούλια και των 38 δήμων της Περιφέρειας, καθώς και με την παρουσία των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  και  φορέων της Κεντρικής Μακεδονίας. Η συνεδρίαση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο Grand Hotel, στη  Θεσσαλονίκη.

η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «κατάπτυστη», όπως τη χαρακτήρισε, «συμφωνία των Πρεσπών» με τα Σκόπια «και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ».

«Ένας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η ‘συμφωνία των Πρεσπών’», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είπε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι ενωμένη στο συγκεκριμένο ζήτημα και θα προσπαθήσει να αποτρέψει την υπογραφή της συμφωνίας, μη αποδεχόμενη τετελεσμένα.

Ο Περιφερειάρψης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε σχετικά: «Τα ψέματα τελείωσαν. Η βουβή και κρυφή διπλωματία τελείωσε. Η ώρα της ευθύνης για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά ξεκίνησε. Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια δεν αποτελεί λύση, αλλά εθνική ήττα. Ουσιαστικά, η ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε και επίσημα τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων σε βάρος της Ελλάδας. Αποδείχθηκαν, εκτός από εμμονικοί, και μοιραίοι για τη χώρα και τα εθνικά μας συμφέροντα, υπογράφοντας μια ‘συμφωνία’ που ανοίγει νέες πληγές υποθηκεύοντας το μέλλον του τόπου μας. Και μάλιστα αρνούνται και στερούν από τον ελληνικό λαό το δικαίωμά του να εκφραστεί δημοκρατικά για αυτή τη ‘συμφωνία’, είτε με δημοψήφισμα, είτε με εκλογές. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κουνάνε και το δάχτυλο στην ελληνική κοινωνία, λοιδορώντας και καθυβρίζοντας τους πολίτες. Ακόμα όμως και η προπαγάνδα έχει όρια. Δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό, υπόγειο και οργανωμένο σχέδιο. Οι αντιδράσεις της κοινωνίας είναι απόρροια αποκλειστικά και μόνο των λαθών της κυβέρνησης και της κατάπτυστης συμφωνίας που υπέγραψε, αγνοώντας την ισχυρή πλειοψηφία του ελληνικού λαού… Καλά θα κάνει, έστω και τώρα, έστω και αργά η Κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα πολιτικά κόμματα, και κάθε Βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου ξεχωριστά, να ακούσουν την Αυτοδιοίκηση και τον ελληνικό λαό. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά έχει πλέον την εθνική και ιστορική ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της χώρας»,

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι πολίτες στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξοργισμένοι, διότι κάποιοι βάφτισαν ρεαλισμό την υποχωρητικότητα», επεσήμανε από την λευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ.Πατούλης, ενώ  χαρακτήρισε απαράδεκτη την ειρωνεία Κοτζιά για τους διαδηλωτές στο Πισοδέρι και ζήτησε – όπως ζητούν σύσσωμοι οι αυτοδιοικητικοί – δημοψήφισμα για το θέμα.

«Η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή, επειδή εκτός των άλλων δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του ζητήματος των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό. Πιστεύουμε σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας και στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης, αλλά με όρους αποδεκτούς», δήλωσε ο

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος, δήλωσε: «Η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή επειδή εκτός των άλλων δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα του ζητήματος των Σκοπίων, τον αλυτρωτισμό. Πιστεύουμε σε ένα κοινό μέλλον ειρήνης, ασφάλειας και φιλίας και στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε πεδίο διασυνοριακής συνεργασίας και ανάπτυξης, αλλά με όρους αποδεκτούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν επίσης οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ευάγγελου Λαμπάκη και της αντιπροέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευής Βρυσίδου, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζρος Κυρίζογλου, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μετά μια εξάμηνη διαπραγμάτευση, χωρίς να αποφανθεί η Βουλή επί του θέματος, χωρίς δημοψήφισμα χωρίς εκλογές, χωρίς τη δημοκρατική νομιμοποίηση, υπογράφηκε μια συμφωνία, την οποία δεν αποδεχόμαστε. Εμείς θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στο πλαίσιο του νόμου και του Συντάγματος. Θέλω να καταγγείλω την ακραία στάση της αστυνομίας , αλλά και την αλαζονεία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τους πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά ανήμερα της συμφωνίας στις Πρέσπες. Δεν μπορεί να επιδεικνύεται τέτοια αγριότητα σε πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό δείχνει μια καθεστωτική και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Δεν μπορεί σε κάποιους να συμπεριφέρεσαι με αυτόν τον τρόπο και σε άλλους να δείχνεις ανοχή. Έχουμε δυστυχώς μια καθεστωτική λειτουργία, σύμφωνα με την οποία, όποιος διαφωνεί με την κυβέρνηση είναι ακραίος ή φασίστας».

Ερωτηθείς για τη διαφορετική στάση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο κ. Κυρίζογλου απάντησε ότι “ο κ. Μπουτάρης δεν είναι μέλος της ΠΕΔΚΜ. Διαφωνώ με τη στάση και τις θέσεις του στο θέμα, διότι ως ΠΕΔΚΜ έχουμε λάβει συγκεκριμένη απόφαση, στην οποία δεν συντάσσεται”.

LEAVE A REPLY