Κρίσιμη μέρα για την Ισπανία- Ένταση πυροδοτεί το δημοψήφισμα

Κρίσιμη μέρα για την Ισπανία- Ένταση πυροδοτεί το δημοψήφισμα

450
SHARE
Κρίσιμη μέρα για την Ισπανία- Ένταση πυροδοτεί το δημοψήφισμα

Επεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα σε εκλογικά κέντρα της Καταλονίας, λόγω του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί σήμερα.

Μάλιστα, στο εκλογικό κέντρο της Ζιρόνα, όπου πρόκειται να ψηφίσει ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζεμόντ, εισέβαλε με τη βία η ισπανική αστυνομία προκειμένου να απομακρύνουν το συγκεντρωμένο πλήθος. Στη συνέχεια εισέβαλαν στον χώρο για να κατασχέσουν ψηφοδέλτια και κάλπες.

Ένταση επικρατεί και έξω από εκλογικό κέντρο της Βαρκελώνης, όπου δεκάδες μέλη των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών της ισπανικής αστυνομίας σπρώχνουν με τις ασπίδες τους τους ανθρώπους τους συγκεντρωμένους, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Έξι θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας και ένα ασθενοφόρο βρίσκονται σταθμευμένα κοντά στο εκλογικό κέντρο όπου ξέσπασαν οι ταραχές.

Παρά την απαγόρευση από την ισπανική κυβέρνηση, οι Καταλανοί ψηφοφόροι είχαν σχηματίσει ουρές από τα ξημερώματα της Κυριακής στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να ψηφίσουν, ενώ πολλοί έχουν αρχίσει να φράζουν τις πόρτες των εκλογικών κέντρων, προκειμένου να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Να σημειωθεί μάλιστα ότι αρκετά από αυτά είχαν καταληφθεί από χθες το βράδυ, καθώς δεκάδες ψηφοφόροι κοιμήθηκαν εκεί.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ και τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα εκλογικά κέντρα της Καταλονίας άνοιξαν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας). Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι η αστυνομία και η εθνοφρουρά έχουν αρχίσει να κατάσχουν κάλπες και ψηφοδέλτια από εκλογικά κέντρα στην Καταλονία. «Ιδού οι πρώτες κάλπες και τα ψηφοδέλτια που έχει κατασχέσει η αστυνομία στη Βαρκελόνη. Οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται στην Καταλονία», ανέφερε το υπουργείο σε ανάρτησή του στο Twitter.

LEAVE A REPLY