Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας – Μπορούμε να αλλάξουμε...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας – Μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής

659
SHARE

Ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας και αλλαγής του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής απηύθυνε από το βήμα της ομιλίας του στην 82η ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλλοντας μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων, τονίζοντας ότι «οι Έλληνες δεν αξίζουμε να ζούμε στη μιζέρια και στη διαρκή φτωχοποίηση και καλώντας την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να φύγει, διότι «δεν θέλουν, δεν ξέρουν, δεν μπορούν».

Όσον αφορά  τα πλεονάσματα στα οποία δέσμευσε η κυβέρνηση τη χώρα,  πρόεδρος της ΝΔ εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθούν, τόνισε ότι «μπορούμε να αλλάξουμε το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής» και πρόσθεσε: «Θα πετύχω να πείσω τους εταίρους ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον, γιατί είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι». Σημείωσε, μάλιστα περαιτέρω, ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας, αλλά δεν μπορεί να δεχθεί τη φορολογική εξόντωση των πολιτών.

«Δεν έχω στον νου μου μόνο αριθμούς και δείκτες, όσο τους ανθρώπους», επεσήμανε επίσης ο κ.Μητσιτάκης, καλώντας να γίνει η Ελλάδα «ένας κόσμος που ανατέλλει και όχι μια χώρα που δύει», ενώ δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι «πιστεύουμε – και δεν το κρύβουμε – στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προανήγγειλε τρία νομοσχέδια, που όπως τόνισε θα ψηφιστούν από την Κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκογές:

  • Νομοσχέδιο για τη νέα οργάνωση της Κυβέρνησης και της ανώτατης διοίκησης
  • Νομοσχέδιο για μια τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: μείωση της φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, θέσπιση εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή 9% μέχρι τις 10.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα, με επιπλέον αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και θα παραμείνει σταθερό για τουλάχιστον μια πενταετία. Πρόσθεσε ακόμη ότι η φορολογία πρέπει να ενθαρρύνει και τις επενδύσεις μέσω υπεραποσβέσεων για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο δέκα ετών, παροχή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης με χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανάλυση κινδύνου των μέγα – δεδομένων (big data) που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας, με ανασχεδιασμό των ελέγχων και εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ σχετικά με το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου.
  • Νομοσχέδιο για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης.

Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ ενός νέου προτύπου επιχειρηματικής δραστηριότητας στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας πως «θέλουμε εξορυκτική δραστηριότητα στη χώρα με σεβασμό στο περιβάλλον» και δεσμευόμενος προσωπικά ότι «οι δουλειές που χάνονται σήμερα στη Χαλκιδική θα ανακτηθούν».  Απόλυτη προτεραιότητα, εξάλλου, για τη νέα κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη «θα είναι η ταχύτατη υλοποίηση των σχεδιασµένων ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά των εμβληματικών επενδύσεων στο Ελληνικό και στις Σκουριές».

Εξίσου αναγκαία χαρακτήρισε την ύπαρξη ενός λειτουργικού τραπεζικού συστήματος για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας παράλληλα με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους αλλά και τήρηση των νόμων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποσχέθηκε ακόμη παραχώρηση περισσότερων δημόσιων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα, παράλληλα με ψηφιακή επανάσταση διαφάνειας και νέα ταυτότητα σε κάθε πολίτη με δυνατότητα ψηφιακής υπογραφής. Πρόσθεσε επίσης ότι θα υπάρχει επιβράβευση της συνέπειας και της τήρησης των νόμων που θα γίνει με την εισαγωγή λευκού μητρώου επιχειρήσεων και την θέσπιση κινήτρων με μειωμένες εισφορές για τις συνεπείς ασφαλιστικά επιχειρήσεις που σέβονται τους εργαζομένους και δεν έχουν εργασιακές παραβάσεις.

Γνωστοποίησε επίσης ότι «έχουµε σχεδιάσει τις απαραίτητες παρεµβάσεις στον Πτωχευτικό Κώδικα προκειμένου να παρέχεται ουσιαστική “δεύτερη ευκαιρία”, ξεκαθαρίζοντας πως «όταν μιλάω για δεύτερη ευκαιρία δεν αναφέρομαι στους επιχειρηματίες που αφήνουν τις επιχειρήσεις τους να χρεοκοπούν, έχουν τα χρήματά τους στην Ελβετία, κάνουν βόλτες με σκάφη στο Αιγαίο και διεκδικούν κούρεμα δανείων. Με αυτούς θα είμαι αμείλικτος».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης στην αναβάθμιση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων: «Δίνουμε γενναία κίνητρα για να ανακαινισθεί το απόθεμα των παλιών ακινήτων, να γίνουν πιο “πράσινα” και φιλικά στο περιβάλλον, να ομορφύνουν οι πόλεις και τα χωριά μας, να αυξηθεί ο πλούτος των Ελλήνων. Εκτός από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αναστέλλουμε τον Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές και το φόρο υπεραξίας για τρία χρόνια και απλουστεύουμε τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων. Ταυτόχρονα, παρέχουμε έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης που – με όλα τα νόμιμα παραστατικά – κατέβαλλε ο ιδιοκτήτης για λειτουργική, αισθητική, αντισεισμική και ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών», τόνισε σχετικά.

LEAVE A REPLY