Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων

415
SHARE

Τρεις δεσμεύσεις για τη Μακεδονία ως πρωθυπουργός της χώρας την επόμενη ημέρα έλαβε κατά τη σημερινή του περιοδεία στη Σιάτιστα και την Κοζάνη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, βάζοντας στο “κάδρο” το βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων (σ.σ. δεν ήταν σαφές από τα συμφραζόμενα αν ο πρόεδρος της ΝΔ εννοούσε το ΝΑΤΟ ή την Ε.Ε. ή και τα δυο) εφόσον κρίνει ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα και κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για εξόφληση γραμματίων στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

“Είχαμε μία ξεκάθαρη συναλλαγή στη Βουλή τους τελευταίους μήνες”, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: “Άλλη συναλλαγή για να περάσουν οι Πρέσπες, άλλη συναλλαγή για να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση. Έχουν γίνει πρωτοφανή πράγματα, δυστυχώς, στη Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες, που ευτελίζουν την κοινοβουλευτική μας ιστορία. Καταλήξαμε -η Ελλάδα ήταν πάντα, τουλάχιστον ως προς τους κοινοβουλευτικούς της θεσμούς μία Ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια-  με αυτά τα οποία έκανε ο κ. Τσίπρας να γίνουμε και εμείς μία βαλκανική χώρα στην Ευρώπη. Αυτά τα οποία έγιναν στη Βουλή των Σκοπίων, δυστυχώς, με τον ίδιο τρόπο έγιναν και στο Εθνικό Κοινοβούλιο για να περάσει αυτή η συμφωνία, η οποία τόσα προβλήματα θα μας δημιουργήσει.   
Μιλούσα λοιπόν στους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  και των ΑΝΕΛ και τους έλεγα: “Προσέξτε, μία κυρωμένη διεθνής συμφωνία δημιουργεί πολλά προβλήματα την επόμενη μέρα στη χώρα”. Και  ήμουν απολύτως ειλικρινής σε όλες και σε όλους απέναντι στο τι μπορούμε και στο τι δεν μπορούμε να κάνουμε. Θα σας πω, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνω εγώ την επόμενη μέρα. Το πρώτο το οποίο θα κάνω και το οποίο έχω ήδη δηλώσει δημόσια είναι ότι ως επόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον με εμπιστευθούν οι Έλληνες πολίτες, δεν πρόκειται να απεμπολήσω το δικαίωμα της Ελλάδος να βάλει βέτο στην ενταξιακή διαδικασία των Σκοπίων εφόσον κρίνω ότι δεν εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα. Και σε σημειολογικό επίπεδο είπα, βέβαια, ότι την φράση “καλωσορίζω τον «Μακεδόνα» Πρωθυπουργό” δεν πρόκειται ποτέ να την ακούσετε από τα δικά μου χείλη. Τα Σκόπια θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα βρεθούν απέναντι στην Ελλάδα εάν εξακολουθούν να έχουν μία συμπεριφορά η οποία υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.Το δεύτερο το οποίο θα κάνω είναι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να κατοχυρώσω τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία σήμερα κινδυνεύουν από αυτή τη συμφωνία και είναι ουσιαστικά απροστάτευτα. Με πολύ μεγάλη ειρωνεία, μου έκανε εντύπωση ότι αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή σε μία αποστροφή του λόγου μου- στην πρώτη συζήτηση η οποία είχε γίνει για τα μακεδονικά ροδάκινα. Λες και δεν γνωρίζει ότι μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό προϊόν με σημαντικό εξαγωγικό αποτύπωμα, με σημαντική προστιθέμενη αξία, του οποίου ο τίτλος κινδυνεύει σήμερα από αυτή τη συμφωνία. Διότι από τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης είναι λίγα αυτά τα οποία είναι προστατευμένα. Όλες οι εταιρείες, οι εκατοντάδες εταιρείες που έχουν στο όνομά τους το επίθετο ‘μακεδονικό’ σήμερα, είναι ουσιαστικά απροστάτευτες.

Το τρίτο που θα κάνω -και το οποίο με φέρνει και στο να πω δύο σκέψεις για αυτά στα οποία αναφέρθηκε ο Γιώργος- είναι ότι θα εκπονήσουμε ως Νέα Δημοκρατία, ήδη έχουμε παρουσιάσει πολλούς βασικούς άξονες, ένα συγκροτημένο τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο συνολικά για τη Μακεδονία, για τη Βόρεια Ελλάδα, με ειδική αναφορά και ειδική μνεία στη Δυτική Μακεδονία. Εάν η Βόρεια Ελλάδα χρειαζόταν πάντα ένα τέτοιο σχέδιο, σήμερα,  μετά από αυτή τη συμφωνία ,το χρειάζεται δύο φορές. 

Αυτό το οποίο δεν πρόκειται να επιτρέψω, φίλες και φίλοι, είναι να διαρραγεί με οποιονδήποτε τρόπο ο ψυχικός δεσμός της Μακεδονίας με την  υπόλοιπη Ελλάδα. Να αισθανθούν, δηλαδή οι Μακεδόνες, ότι με κάποιον τρόπο περιφρονήσαμε τα αισθήματά τους, αδιαφορήσαμε για αυτά τα οποία σκέφτονται. Όχι, αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε”.

Τα “πυρά” του κ.Μητσοτάκη συγκέντρωσε και ο Πάνος Καμμένος, τον οποίον χαρακτήρισε “όψιμο μακεδονομάχο” και τον κατηγόρησε ότι “αυτός έχει μεγαλύτερη ευθύνη γιατί έδωσε στον κ. Κοτζιά και στον κ. Τσίπρα το στυλό να υπογράψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών”.

Εκλογές στις 26 Μαΐου

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την εκτίμηση ότι θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαΐου, μαζί με τις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές. «Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα, μπορούμε καλύτερα με μια αξιόπιστη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάταξη, την ελπίδα, την αισιοδοξία» κατέληξε, πανηγυρικά. 

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε αρχικά τη Σιάτιστα και μετέβη στον ιστορικό λόφο Καπιτσίνη όπου έλαβε χώρα η μάχη για την απελευθέρωση της πόλης, στην οποία πήρε μέρος και εθελοντικό σώμα Κρητών, με τη συμμετοχή του παππού του προέδρου της ΝΔ. Στο γεγονός αυτό, μάλιστα, αναφερόταν και η μαντινάδα, με την οποία τον υποδέχθηκαν πολίτες της Σιάτιστας. Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Δημαρχείο της πόλης όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο και μέλη του δημοτικού συμβουλίου και μετά έκανε βόλτα και συνομίλησε με κατοίκους. Στη συνέχεια μετέβη στην Κοζάνη όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού οι Ν.Ο.ΔΕ. Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινα και ανακοίνωσε την αμέριστη στήριξή του στον Γιώργο Κασαπίδη-υποψήφιο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας.

LEAVE A REPLY