Κυριάκος Μητσοτάκης: Είτε με 151, είτε με 180 βουλευτές, η ΝΔ θα...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είτε με 151, είτε με 180 βουλευτές, η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ – Σήμερα ξεκινάει “Τέταρτο Μνημόνιο”

414
SHARE

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είτε ζητηθεί η κύρωσή της με 151 βουλευτές, είτε με 180 έστειλε προς τους Πάνο Καμμένο και Αλέξη Τσίπρα απόψε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητστοάκης, μιλώντας στο “Export Summit VΙ” του ΣΕΒΕ (Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κατηγορώντας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για απεμπόληση εθνικών συμφερόντων και κεκτημένων. Παράλληλα, ζήτησε ξανά να γίνουν εκλογές, σημειώνοντας “είναι ώρα να γίνουν εκλογές για να φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γιατί προκαλούν μεγάλη ζημιά στην πατρίδα”, τόσο στα εθνικά θέματα, όσο και στην οικονομία.

Η “κατασκευή”, την οποία οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς εμφανίζουν ως “Συμφωνία” – ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ –  “υπηρετεί ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που διαλαλεί: Δεν ικανοποιεί, αλλά τραυματίζει το εθνικό συμφέρον. Κι από την πρώτη ώρα σκεπάζει τις δύο χώρες με βαρύ σύννεφο καχυποψίας, πυροδοτώντας τους εκατέρωθεν πατριδοκάπηλους, ενώ επαναφέρει παρωχημένα πάθη που είχαν μπει στο περιθώριο. Και βέβαια η κυβέρνηση που υπέγραφε αυτή την κακή συμφωνία εξακολουθεί να ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού. Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε όλα τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών. Αναρωτιέμαι όμως, επιδεικνύει δημοκρατικά αντανακλαστικά μια κυβέρνηση που αναθεματίζει όποιον διαφωνεί μαζί της ως φασίστα; Κάποιοι, φαίνεται δεν μπορούν να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι απέναντι στην κυβέρνηση υπάρχει απλά οργή και αγανάκτηση. Υπήρχε ήδη για την οικονομία, τώρα προστέθηκαν και οι χειρισμοί στα εθνικά θέματα”.

Έθεσε, επίσης, το ερώτημα “ποιος και γιατί προσάρμοσε τις συζητήσεις για το Σκοπιανό σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα-εξπρές, ώστε να μπουν τόσο γρήγορα οι υπογραφές στις Πρέσπες; Αν το ζητούμενο ήταν η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, τότε γιατί βιαστήκαμε τόσο πολύ και γιατί δεν έκαναν εκείνοι, αλλά εμείς τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις; Ποιον ευνοεί, άραγε, αυτή η συσχέτιση οικονομικών και εθνικών επιλογών που δεσμεύουν την Ελλάδα και απειλούν με υπονόμευση τα επόμενα βήματά της;» και τόνισε ότι “τα τετελεσμένα ήδη δημιουργούνται. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εχει ήδη ξεκινήσει”.

Η επιπόλαια και μετέωρη επιλογή του κ. Τσίπρα, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορεί να υπονομεύσει τελικά τις παραδοσιακά καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, κάνοντας λόγο για σοκ, που θα υποστούν οι ελληνικές επιχειρήσεις: “Είναι δεκάδες οι εταιρείες στη Βόρειο Ελλάδα που χρησιμοποιούν τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγά της στον τίτλο ή στα προϊόντα τους. Τι θα γίνει με αυτές; Ποιες «μεικτές» επιτροπές θα αποφασίζουν για το μέλλον τους και ποια δικαστήρια θα λύνουν τυχόν διαφορές; Και, στο μεταξύ, τι θα συμβαίνει στην αγορά, στον ανταγωνισμό, που δεν περιμένει τις δικαστικές αποφάσεις, στην ίδια τη φήμη των προϊόντων; Και πόσο αδυνατίζει το νομικό μας οπλοστάσιο όταν προσφεύγουμε στα δικαστήρια για να προστατεύσουμε το brand Μακεδονία. Το σοκ για πολλές επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας θα είναι τεράστιο. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που έσπευσε να ανοίξει με λάθος τρόπο ένα σύνθετο ζήτημα 25 ετών, την ίδια ώρα που δίνει άδειες σε τρομοκράτες κατά συρροή δολοφόνους και εκφράζει τη συμπάθεια της για τους κάθε λογής Ρουβίκωνες”, τόνισε σχετικά.

Eurogroup – Χρέος

Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup και στο χρέος τόνισε: «Σήμερα, στο Eurogroup λήγει το Τρίτο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου. Μόνο που, στη θέση του ξεκινάει ένα νέο Τέταρτο Μνημόνιο και μάλιστα χωρίς χρηματοδότηση. Με μέτρα μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ύψους 5,1 δις ευρώ που ξεκινούν να εφαρμόζονται σε 6 μήνες από τώρα. Με εξοντωτικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του Α.Ε.Π. μέχρι το 2022. Με συνεχιζόμενη σκληρή εποπτεία, διαφορετική και πιο σφιχτή από εκείνη που ίσχυσε για άλλες χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία. Και όλα αυτά, για να γυρίσει η χώρα πίσω στο 2014, μόνο που είναι πολύ φτωχότερη και πολύ πιο χρεωμένη.
Η ρύθμιση για το χρέος, για την οποία να είστε βέβαιοι ότι θα πανηγυρίζει η κυβέρνηση Τσίπρα, συνιστά απλή επιβεβαίωση των όσων είχαν συμφωνηθεί το Νοέμβριο του 2012. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε μέτρο για την ελάφρυνση του χρέους αντιμετωπίζεται θετικά. Αλλά ό,τι και να αποφασιστεί τελικά, θα είναι πολύ λίγο σε σχέση με το βαρύ κόστος που έχει συσσωρεύσει στη χώρα η κυβέρνηση
ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και δυστυχώς θα συνοδεύεται από αυστηρές δεσμεύσεις και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, από την πλευρά του δεσμεύτηκε ξανά για μειωση της φορολογίας, με προτεραιότητα στη φορολογία των επιχειρήσεων και μείωση του ΦΠΑ  σε 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. «Σε όλο τον τουριστικό τομέα (κατάλυμα
και εστίαση) στόχος είναι να πάει στο 11%, με άμεση προτεραιότητα τη μείωση στην εστίαση στο 13% από 24%», πρόσθεσε, υποσχόμενος επίσης ριζοσπαστική λύση στα «κόκκινα» δάνεια με διαγραφή των «οφειλών-φαντασμάτων» και 120 δόσεις για τις εισπράξιμες.

 

LEAVE A REPLY