Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτος στόχος μου η επιστροφή στις αγορές-Τι είπε για τη...

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτος στόχος μου η επιστροφή στις αγορές-Τι είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

445
SHARE

Εκλογές το συντομότερο δυνατό ζήτησε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου από την ΔΕΘ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, θέτοντας ως πρώτο στόχο του την πρόσβαση της χώρας στις αγορές και τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι το “μαξιλάρι” που ανέφερε ο κ.Τσίπρας δεν είναι για να φαγωθεί, αλλά για να φτάσει η χώρα με ασφάλεια στις αγορές και ότι “αυτή τη στιγμή η χώρα είναι εκτός φθηνής χρηματοδότησης, εκτός αγορών, αυτή είναι η πραγματικότητα”.

Ο βασικός σκοπός του τρίτου προγράμματος χρηματοδότησης, που ήταν η σταδιακή πρόσβαση της χώρας στις αγορές κεφαλαίου, δεν επετεύχθη με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε σχετικά  ο πρόεδρος της Ν.Δ. και έλαβε δέσμευση για σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού.

Κληθείς να απαντήσει σε τι διαφέρουν οι ελαφρύνσεις που προανήγγειλε ο ίδιος σε σύγκριση με όσα εξήγγειλε μια εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι “Ο κ. Τσίπρας μας είπε τώρα ότι θέλει κι αυτός να μειώσει φόρους. Αλλά δεν μίλησε για συμμάζεμα του κράτους. Υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των σχεδίων μας. Δεν έχω το ίδιο πρόγραμμα με τον κ. Τσίπρα. Θέλουμε να μειώσουμε φόρους και εισφορές και να μειώσουμε το κράτος. Ο κ. Τσίπρας θέλει να αυξήσει το κράτος, προσθέτοντας ότι στόχος είναι η ανάπτυξη 4% και η δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη πενταετία.

Ερωτηθείς, δε, εάν η ΝΔ θα ψηφίσει τα μέτρα των ελαφρύνσεων του κ.Τσίπρα, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι “θα περιμένουμε να δούμε τι μέτρα θα φέρει ο κ. Τσίπρας στη Βουλή. Μέτρα ευθυγραμμισμένα με τη δική μας λογική, που αντιγράφει ο κ. Τσίπρας, δεν έχουμε λόγο να μην τα ψηφίσουμε”.

ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους

Σε ερώτηση για όσα ανέφερε χθες κατά την ομιλία του από το Βελλίδειο για μείωση του ΕΝΦΙΑ και  μεταφορά της είσπραξής του στους Δήμους, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι “είναι μια πρωτοβουλία που ενισχύει την τοπική αυτοδιοίκηση” και πρόσθεσε: “Έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ και το πόσο χαμηλός ή υψηλός είναι θα καθορίζεται από τους Δήμους, με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν ένας δήμαρχος θέλει να αυξήσει τον τοπικό φόρο θα μπορεί να το κάνει, αλλά θα λογοδοτεί στους πολίτες και για τον φόρο που επιβάλλει, αλλά και για τις παροχές που θα προσφέρει στους πολίτες”.

Συμφωνία Πρεσπών: “Θέλω να είμαι ρεαλιστής. Η μεγάλη μάχη πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και εθνότητα”

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι η κύρωσή της  παράγει αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα. Αυτό μόνο με εκλογές μπορεί να αποτραπεί», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει την συμφωνία για το Σκοπιανό και σε περίπτωση μη κύρωσης έως τις εκλογές, η ΝΔ θα πάει σε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Βασική επιδίωξη θα είναι να απαλειφθεί κάθε αναφορά σε αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής ταυτότητας. Ερωτηθείς όμως εάν η ΝΔ είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας και εάν θα προσπαθήσει να βγάλει το όνομα Μακεδονία από την ονομασία του γειτονικού κράτους, είπε ότι θέλει να είναι ρεαλιστής και πως παρά το ότι δεν του αρέσει καθόλου, “το βασικό πρόβλημα στην συμφωνία είναι στη γλώσσα και την εθνότητα. Η μεγάλη μάχη – γιατί θα πρέπει να ξέρουμε πόσες μάχες πρέπει να δώσουμε ταυτόχρονα – θα πρέπει να δοθεί για τη γλώσσα και την εθνότητα, να σας πω γιατί. Διότι το όνομα θα ξεχαστεί πολύ γρήγορα, την επόμενη ημέρα, από τη στιγμή που έχουμε αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας είναι ζήτημα μόνο χρόνου τελικά η χώρα αυτή να αποκαλείται  Μακεδονία σκέτα. Εκεί είναι η ουσία του προβλήματος και εκεί εντοπίζω εγώ και το πραγματικό πρόβλημα που έχει να κάνει με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων”.

 

LEAVE A REPLY