Οι εξελίξεις στη Συρία ήταν το επίκεντρο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου Σύρων πολιτών. Σημειώνεται ότι αρκετές χώρες της Ε.Ε. έχουν ήδη ανακοινώσει ότι «θα παγώσουν τις αιτήσεις ασύλου για τους Σύρους πρόσφυγες».
«Πάγωμα» στις αποφάσεις ασύλου για τους Σύρους
Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε το μεταναστευτικό, με την ελληνική πρωτεύουσα ουσιαστικά να εξετάζει το τί μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου Σύρων πολιτών αλλά και με τη γενικότερη διαχείριση του ζητήματος από εδώ και στο εξής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η οποία και υιοθετήθηκε, ήταν να παγώσουν μέχρι νεωτέρας οι επιδόσεις αποφάσεων ασύλου σε Σύρους που βρίσκονται σε ελληνικές προσφυγικές δομές. Πρόκειται για σχεδόν 9.500 ανθρώπους, οι οποίοι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρούνταν κατά τεκμήριο πρόσφυγες, πλέον όμως τα δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί. Όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι η αναστολή εξέτασης των αιτημάτων, δηλαδή κάτι σαν ένα «πάγωμα», σαν μια παρένθεση, μέχρις ότου γίνει αντιληπτό τί ακριβώς συμβαίνει στην πολιτική κατάσταση της Συρίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλες της Ε.Ε.
Σχετικά με την υπόθεση των Σύριων προσφύγων συνεδρίασαν χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εσωτερικών της Ένωσης, παρουσία και του υπουργού Μετανάστευσης Νίκου Παναγιωτόπουλου, συμφωνώντας ουσιαστικά στην εκπόνηση ενός κοινού μηχανισμού εθελοντικών επιστροφών, αλλά και στην ανάγκη τήρησης των όρων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης. Πάνω από 15 χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει στο «πάγωμα» αυτό με την αιτιολογία ότι πλέον το καθεστώς Άσαντ, από το οποίο έφευγαν, δεν υπάρχει πια.
Συζήτηση και για τα εξοπλιστικά
Πέραν της κατάστασης στη Συρία, και ενόψει του εξ αναβολής ταξιδιού Μητσοτάκη στον Λίβανο που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκε και μια σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το ΚΥΣΕΑ κλήθηκε να εγκρίνει το σχέδιο που έχει καταρτίσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ελληνική πυραυλική ασπίδα που θα είναι έτοιμη ως το 2027, με κόστος άνω του 1 δις. Επίσης, συζητήθηκε η σύσταση της ΔΙΚΑΦΚΑ, της διακλαδικής Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών που θα συνεργάζεται με την Πολιτική Προστασία, ενώ αναμένεται να πάρουν «πράσινο φως» και τα λεγόμενα «περιπλανώμενα πυρομαχικά» που παραπέμπουν σε…καμικάζι drones.