“Κόκκινο” χτύπησαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών

“Κόκκινο” χτύπησαν οι μεταβιβάσεις ακινήτων, λόγω αύξησης των αντικειμενικών αξιών

509
SHARE

Βαθιά το χέρι στην τσέπη πρέπει να βάλουν και φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς οι νέες αντικειμενικές αξίες αναδιαμορφώνουν το τοπίο και καθιστούν πιο ασύμφορο το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τους κατόχους κατοικιών και διαμερισμάτων.

Όπως τονίζουν παράγοντες της κτηματαγοράς, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε 3.792 περιοχές της χώρας, ώθησε πολλούς ιδιοκτήτες πριν να παρέλθει το 2018, να μεταβιβάσουν τα ακίνητα τους.

“Σε κάποιες περιοχές, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί ως και 30%”, δήλωσε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων, Κώστας Γεωργάκος.

Την ίδια ώρα, η παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου της ισχύος του νόμου Κατσέλη που αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανοίγει το δρόμο για την θέσπιση νέων, αυστηρότερων κριτηρίων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψιν την επιδότηση των επιλέξιμων δανειοληπτών αλλά και τα κεφαλαιακά και εποπτικά δεδομένα των τραπεζών.

Νέο “κύμα” πλειστηριασμών το 2019

Πάντως, το 2019 οι πλειστηριασμοί ακινήτων αναμένεται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, καθώς φέτος θα βγουν στο “σφυρί” 30.000 κατοικίες και αγροτεμάχια έναντι 17.000, πέρυσι.

“Εκείνο που έχουμε ζητήσει ως κλάδος είναι η Πολιτεία να προστατεύσει τους πραγματικά αδύναμους”, δήλωσε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Καρακάση-Μπάτζιου.

Μέχρι στιγμής, έχουν αναρτηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα περισσότεροι από 4.000 πλειστηριασμοί.

LEAVE A REPLY