Thursday , 28 March 2024

Κύμα αντιδράσεων προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις τμημάτων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Του Γ. Κατσιάνη


Έντονες αντιδράσεις στην μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα προκαλεί η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Αν και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, διά στόματος του γενικού γραμματέα, Αλέξανδρου Κόπτση, κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» των τμημάτων, μέσω της συγχώνευσης, πολλοί αναρωτιούνται γιατί το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται την δεδομένη χρονική στιγμή, μεσούσης της πανδημίας και με τον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων να υπερβαίνει τις 3.000.

Αντιδράσεις

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ισχυρίζονται ότι το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να καλύψει τα χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, προχωρά στη συγκρότηση τμημάτων με 28 μαθητές, όταν ο μέγιστος αριθμός μαθητών/τμήμα μέχρι σήμερα ήταν 25(ν. 4692/2020).

«Με μεγάλη μας λύπη, ενημερωθήκαμε για την πρόθεση να συγχωνευθούν άμεσα τα τρία τμήματα που λειτουργούν στην Α΄ Λυκείου σε δύο, και αυτό για λόγους εξοικονόμησης καθηγητών, αφού το Υπουργείο αδυνατεί να διαθέσει πόρους για διορισμό αναπληρωτών καθηγητών. Έτσι τα 55 (πενήντα πέντε) παιδιά θα πρέπει να χωριστούν (για να ακριβολογούμε να στοιβαχτούν) σε δύο τμήματα των 28 και 27 παιδιών αντίστοιχα», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του δ.σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 2ου ΓΕΛ Μυτιλήνης.

Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η χθεσινή κινητοποίηση που πραγματοποίησε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των 3ου Λυκείου Καλαμαριάς, μετά την απόφαση  της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης για συγχωνεύσεις δύο τμημάτων της Γ’ Λυκείου.

«Στον δήμο μας η οργή περισσεύει για έναν λόγο παραπάνω, ότι το μέτρο βρίσκει εφαρμογή στο Ειδικό Σχολείο Πολυγύρου, σε παιδιά και εκπαιδευτικούς που προσπαθούν διπλά ενάντια σε κάθε αντιξοότητα.

Επίσης στο δημοτικό σχολείο των Βραστάμων, ορεινό χωριό που παλεύει ενάντια στην ερημοποίηση», τονίζει με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο δήμαρχος Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος και καλεί το υπουργείο Παιδείας «να εξασφαλίσει τους πόρους ώστε να καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά και να μην ακροβατεί σε λεπτές ισορροπίες εν μέσω πανδημίας και αναβρασμού της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *