«Κύμα» κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις χιλιάδων φορολογουμένων

«Κύμα» κατασχέσεων σε μισθούς και συντάξεις χιλιάδων φορολογουμένων

2528
SHARE

Αντιμέτωποι με τη «δαγκάνα» της εφορίας θα βρεθούν όσοι δεν επιδεικνύουν φορολογική συνέπεια και δεν καταβάλλουν έγκαιρα τις οφειλές τους προς το δημόσιο.

Στο εξής, λοιπόν, οι φορολογούμενοι που άφησαν απλήρωτες τις φορολογικές τους οφειλές, θα έρθουν αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Έτσι, στο τέλος Ιουνίου οι οφειλέτες που βίωσαν τον εφιάλτη των κατασχέσεων έφθασαν τους 1.137.235 (από 1.128.203) ή στο 67,13% των 1.694.042 φορολογουμένων στους οποίους υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αναγκαστικών μέτρων.

Στο «μικροσκόπιο» καταθέσεις, αυτοκίνητα, σκάφη και ακίνητα

Την ίδια ώρα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων που διαθέτει, έχει τη δυνατότητα να κάνει έως και 17.000 δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, ταυτόχρονα.

Στόχος είναι να περιοριστούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία άγγιξαν τα 5,2 δισ. ευρώ, το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ειδικότερα, ο εισπρακτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ έχει βάλει στο «χέρι» τα ποσά των καταθέσεων.

Ωστόσο, από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης γλιτώνουν μόνο οι καταθέσεις που υπάρχουν σε ένα και μοναδικό λογαριασμό για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στην ΑΑΔΕ να κατάσχει ακίνητο ακόμη και αν πρόκειται για πρώτη κατοικία του οφειλέτη για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ αλλά το μέτρο επιβάλλεται για μεγάλες οφειλές.

Ο εισπρακτικός μηχανισμός μπορεί να προχωρήσει και στην κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για οφειλές άνω των 500 ευρώ.

LEAVE A REPLY