Του Γ.Κατσιάνη
“Δύο μέτρα και δύο σταθμά” ισχύουν στις αποζημιώσεις και το επίδομα αλλοδαπής που λαμβάνει το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί στην Κύπρο, σε σχέση με άλλους υπαλλήλους.
Όπως αποκαλύπτει το thesseconomy.gr, η αποζημίωση που λαμβάνει ένας αρχιλοχίας αντιστοιχεί στο 25% του προβλεπόμενου μηνιαίου επιδόματος υπηρεσίας που λαμβάνει ο πρέσβης της Ελλάδας που υπηρετεί στην Λευκωσία, όταν την ίδια στιγμή το αντίστοιχο ποσοστό για τους πολιτικούς υπαλλήλους ορίζεται στο 40% και για τους αστυφύλακες στο 50%.
Επιπλέον, ο χρόνος παραμονής στην Κύπρο είναι δύο χρόνια για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ για τις υπόλοιπες θέσεις εξωτερικού η παραμονή είναι τριετής.
Το αίτημα προς τον Δένδια
Με επιστολή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, το Συντονιστικό Συμβούλιο Συλλόγων Αποφοίτων Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΣΥΕΔ) ζητά την εναρμόνιση των αποζημιώσεων (επίδομα αλλοδαπής, Ενοικίου, προσαύξηση τέκνων, οικοσκευής κτλ) με τις υπόλοιπες θέσεις εξωτερικού “με την εξέταση και διαμόρφωση σε μια νέα βάση των αποδοχών ειδικά για τα χαμηλόβαθμα μέλη μας”.
Επιπλέον, το Συντονιστικό Συμβούλιο ζητά να τροποποιηθεί η υπουργική απόφαση και να εναρμονιστεί ο χρόνος παραμονής των στελεχών που υπηρετούν στην Κύπρο “με αυτό των τριών ετών που ισχύει για τα υπόλοιπα στελέχη που τοποθετούνται σε άλλες θέσεις εξωτερικού (ΝΑΤΟ, εθνικές αντιπροσωπίες στην Ε.Ε, πρεσβείες)”.
“Το όποιο οικονομικό κόστος για την υπηρεσία από την αποδοχή των προτάσεων μας, θα επικαλυφθεί σε μικρό σχετικό βάθος χρόνου από το οικονομικό όφελος που θα προκύψει, αφού θα επιμηκυνθούν αφενός ο κύκλος εναλλαγής των στελεχών στην Κύπρο κατά ένα έτος κι αφετέρου η συχνότητα καταβολής εξόδων μεταθέσεων, οικοσκευής κ.λπ.”, τονίζεται, μεταξύ άλλων στη σχετική επιστολή.