Κ. Μίχαλος: Από το 2008 κλείνουν 100 επιχειρήσεις κάθε μέρα!

Κ. Μίχαλος: Από το 2008 κλείνουν 100 επιχειρήσεις κάθε μέρα!

779
SHARE
ΕΕΘ: Περισσότερα τα «λουκέτα» από τις εγγραφές κατά το α΄ εξάμηνο

Το «καμπανάκι» για τη «λανθασμένη η δημοσιονομική ”θεραπεία” που επιβλήθηκε στη χώρα, με την οικονομία να μην μπορεί να σταθεί στα πόδια της», «χτυπά» ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογραμμίζοντας πως «από το 2008 κλείνουν 100 επιχειρήσεις τη μέρα»!
Σε άρθρο του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο κ. Μίχαλος επισημαίνει πως η «αιτία του κακού» είναι «το μείγμα πολιτικής που επελέγη για τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας – και που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, με ευθύνη τόσο των δανειστών όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο το ενδεδειγμένο μείγμα πολιτικής «θα πρέπει να περιλαμβάνει κατά τα δύο τρίτα μείωση δαπανών, μέσω του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου και κατά το ένα τρίτο στην αύξηση φόρων και εισφορών».
Από την… ανάποδη
Δυστυχώς, σημειώνει ο κ. Μίχαλος, «το μείγμα εφαρμόστηκε από την ανάποδη. Τα δύο τρίτα της προσαρμογής που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και μόνο το ένα τρίτο στη μείωση των δαπανών. Ουσιαστικά, το βάρος έπεσε σχεδόν εξ ολοκλήρου στις πλάτες των φορολογουμένων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Οι αριθμοί…
Ο κ. Μίχαλος παρέθεσε μια σειρά δεικτών που αποτυπώνουν τη δεινή εικόνα στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και η οικονομία της:
-Το δημόσιο χρέος βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ, από 127% που ήταν το 2010.
-Η χώρα έχει χάσει πάνω από το 26% του ΑΕΠ της.
-Από το 2008 κλείνουν κατά μέσο όρο 100 επιχειρήσεις, κάθε εργάσιμη ημέρα και έχουν χαθεί κοντά στο 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας.
-Τα επίπεδα της αδήλωτης εργασίας εκτοξεύονται, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπερνούν πλέον το 50% των νέων προσλήψεων, ενώ όλο και περισσότεροι Έλληνες με υψηλά προσόντα, εγκαταλείπουν τη χώρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, «με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης. Με περισσότερες και τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές».

LEAVE A REPLY