Κ.Μητσοτάκης: To 4o Μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή των κ.κ.Τσίπρα...

Κ.Μητσοτάκης: To 4o Μνημόνιο είναι ήδη εδώ, με υπογραφή των κ.κ.Τσίπρα και Καμμένου

416
SHARE

Όχι απλά θέτει τις επενδύσεις ως προτεραιότητα στο κυβερνητικό της πρόγραμμα η ΝΔ, αλλά ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή συνέντευξη τύπου από τη ΔΕΘ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε απόκλιση από αυτήν την κεντρική στόχευση της επόμενης Κυβέρνησης της ΝΔ.

Ανέφερε επίσης σχετικά ότι ο  ίδιος μπορεί να τα καταφέρει σε αυτόν τον τομέα, ενώ για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως «δεν ξέρει, δεν θέλει και δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις, και δεν πείθει η επενδυτική μετάλλαξή του».

Αντικρούοντας την κριτική που του άσκησε η Κυβέρνηση για την ομιλία του από τη ΔΕΘ, κατηγορώντας τον ότι φέρνει νέο μνημόνιο, ο κ.Μητσοτάκης αντέτεινε ότι το 4ο Μνημόνιο είναι ήδη εδώ και φέρει την υπογραφή των κ.κ.Τσίπρα και Καμμένου και αμφισβήτησε ευθέως την «καθαρή έξοδο»  της χώρας από τα μνημόνια το 2018, που επικαλείται η Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η συζήτηση περί καθαρής εξόδου είναι σε μεγάλο βαθμό παραπλανητική όταν η χώρα έχει δεσμευτεί για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα το 2019 και 2020. Επίσης τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η γενιά των εργαζομένων των 360 ευρώ  έχει τη σφραγίδα του κ.Τσίπρα.

Όσον αφορά το αίτημα των επιχειρήσεων για ακατάσχετο επιχειρηματικό λγαριασμό, ο κ.Μητσοτάκης επέμεινε στην καθιέρωση μερικώς μόνο ακατάσχετου επιχειρηματικου λογαριασμού, που θα αφορά στην εξόφληση υποχρεώσεων προς το δημόσιο και την καταβολή μισθοδοσίας, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν θα υποσχεθεί κάτι που δεν μπορεί να υλοποιήσει, σε αντίθεση με τν κ.Τσίπρα και ότι υπό την προϋπόθεση της επιθετικής εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών, ένας τέτοιος μερικώς ακατάσχετος ο λογαριασμός μπορεί να γίνει αποδεκτός από την τροϊκα.

Οι εξαγγελίες για μείωση φόρων στις επιχειρήσεις και του ΕΝΦΙΑ είναι όπως υπογράμμισε κοστολογημένες με ισόποση μείωση δαπανών, άρα δημοσιονομικά ουδέτερες, ενώ επεσήμανε επίσης ότι δεν έχει πρόθεση να κατακρεουργήσει κανένα Δημόσιο και ότι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων δεν πρόκειται να γίνουν. Θέλει όμως να συμπιέσει το κόστος του Δημοσίου και δεν είναι δυνατόν, όπως ανέφερε, να ανανεώνονται συνέχεια οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε αλλαγή του εκλογικού νόμου από την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ, απέρριψε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας  με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους ΑΝΕΛ και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα υπάρχει προεδρική πλειοψηφία το 2020, ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί τότε σε πρόωρες εκλογές, δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι» του για να επιτευχθεί εκλογή Προέδρου και τόνισε ότι «ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει από την επόμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Θα προτείνουμε νέο εκλογικό σύστημα, το οποίο δεν θα είναι απλή αναλογική, θα είναι ωστόσο αντιπροσωπευτικό και θα έχει στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής». Ο ίδιος θα κυβερνήσει, όπως είπε με «τους καλύτερους, αποτελεσματικούς, έντιμους και αποφασισμένους», προανήγγειλε κυβερνητικές θέσεις για εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και πρόσωπα-εκπλήξεις, ενώ διαφώνησε με την κριτική που ασκείται στον αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, περί έκφρασης ακραίων θέσεων και τόνισε ότι αποτελεί προσωπική του επιλογή.

Συγγνώμη στον ΠΑΟΚ

Σε ερώτηση για το αν η πρόσφατη αναφορά-ευχή του για καλή ευρωπαϊκή πορεία του ΠΑΟΚ έγινε με διάθεση ειρωνείας και αν τελικά υπάρχει ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, λόγω των δηλώσεων του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη για τον ίδιο ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι η συγκεκριμένη αναφορά για τον ΠΑΟΚ έγινε από λάθος, ζήτησε συγγνώμη από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, ανέφερε ότι σέβεται και τον ΠΑΟΚ και όλες τις ομάδες και ότι είναι πάνω από όλα φίλαθλος.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι δεν έχει πρόβλημα και με κανε΄ναν επιχειρηματία, όταν αυτός περιορίζεται στην επιχειρηματική του δράση και ότι το πρόβλημα αρχίζει όταν επιχειρηματίες αγοράζουν ΜΜΕ για να υπερασπίζονται τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα και ότι δεν ήταν ο ίδιος που πολιτικοποίησε αυτή τη συζήτηση.

Όσον αφορά το θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής του Σαρωνικού, ο υπουργός Ναυτιλίας, κ.Κουρουμπλής, σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί, ενώ στην κριτική που ακσείται για έκφραση ακραίων θέσεων από τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη, περί ακραίων θέσεων, απάντησε ότι «Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι προσωπική μου επιλογή. Δεν συμφωνώ ότι εκφράζει ακραίες θέσεις, μπορεί μερικές φορές να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί αυτό. Επί δικών μου ημερών, τα συλλογικά όργανα του κόμματος λειτουργούν με μεγάλη τακτικότητα. Ας μην περιοριζόμαστε σε υφολογικές αξιολογήσεις, αλλά ας βλέπουμε το περιεχόμενο όσων λένε τα στελέχη».

LEAVE A REPLY