Λίγα βήματα μένουν για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Λίγα βήματα μένουν για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

201
SHARE
Liga vimata menoun gia ton idioktisiako diaxorismo tou ADMHE apo ti DEH

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που θα επιτρέψει, παράλληλα, τη γενναία ενίσχυση της οικονομικής ρευστότητας της Επιχείρησης.

 Χθες ολοκληρώθηκε η περίοδος των 60 ημερών από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ (στις 17/1/2017), κατά την οποία είχαν δικαίωμα οι πιστωτές (τράπεζες/προμηθευτές/ομολογιούχοι) να εγείρουν ενστάσεις για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της, καθώς και τη διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ του 100% της Ενεργειακής Συμμετοχών, η οποία κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ. Στο διάστημα αυτό δεν υποβλήθηκε καμία ένσταση από τους πιστωτές.

 Ανοίγει, έτσι, ο δρόμος για μια σημαντική ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ, μέσα στο Μάιο, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που συνιστά την καλύτερη απάντηση στα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούνται συστηματικά και από την Αντιπολίτευση για την Επιχείρηση.
Τα επόμενα διαδικαστικά, πλέον, βήματα με τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ περιλαμβάνουν:
1. Πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη, η ΡΑΕ έχει στείλει από την προηγούμενη εβδομάδα προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy) την Πιστοποίηση προς έγκριση.
2. Έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) της εξαγοράς από τους μελλοντικούς μετόχους του ΑΔΜΗΕ (Ελληνικό Δημόσιο και κινεζική State Grid).
3. Εξαγορά μεριδίου 25% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.
4. Εξαγορά μεριδίου 24% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την State Grid.
5. Είσοδο της Ενεργειακή Συμμετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

 Με την ολοκλήρωση και αυτών των διαδικασιών, το Ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει το 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (θα λάβει 26% ως μέτοχος της ΔΕΗ και θα εξαγοράσει επιπλέον 25% μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), που αποτελεί φυσικό μονοπώλιο γεωστρατηγικής σημασίας.
 Εταίρος του Ελληνικού Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ καθίσταται η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η κινέζικη State Grid, που θα εξαγοράσει από τη ΔΕΗ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ, το 24% του ΑΔΜΗΕ.

LEAVE A REPLY