Λίγο καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα σε σχέση με τη… Μογγολία-...

Λίγο καλύτερο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα σε σχέση με τη… Μογγολία- «Βουτιά» στην παγκόσμια κατάταξη

410
SHARE

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η Ελλάδα στον δείκτη «Doing Business» της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αξιολογεί τις χώρες με βάση το πόσο εύκολο είναι να επιχειρήσει σε αυτές μια νέα εταιρεία.

Συγκεκριμένα, στον δείκτη για το 2019 κατατάσσεται 72η μεταξύ 190 χωρών, διεθνώς έχοντας υποχωρήσει σε σχέση με την 67η θέση που καταλάμβανε πέρυσι, αλλά και από την 61η το 2017 και την 58η το 2016. Οι επιδόσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τη φέρνουν σε χειρότερη μοίρα από χώρες, όπως η Βουλγαρία η οποία βρίσκεται στην 59η θέση, την Αλβανία που βρίσκεται στην 62η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, την 63η Κολομβία, την 67η Κόστα Ρίκα, αλλά και την Ουκρανία που βρίσκεται στην 71η θέση.

Το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι – σύμφωνα με την αξιολόγηση του «Doing Business 2019» – ελαφρώς καλύτερο από αυτό στη Μογγολία, που βρίσκεται στην 74η θέση, το Ουζμπεκιστάν στην 76η και το Ομάν στην 78η. Συνολικά, η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 68,08, όταν – για παράδειγμα – η πρωταθλήτρια κόσμου Νέα Ζηλανδία συγκεντρώνει 86,59.

Ο δείκτης “Doing Business 2019” εξετάζει μια σειρά από επιμέρους παράγοντες, προκειμένου να αξιολογήσει πώς τα κράτη ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν τις νέες εταιρείες και τη νέα επιχειρηματικότητα. Η βαθμολογία της Ελλάδας, όπως και κάθε άλλης χώρας που συμμετέχει στην έρευνα, αφορά τη διευκόλυνση του επιχειρείν και προκύπτει από την αξιολόγηση 10 επιμέρους δεικτών (έναρξη επιχείρησης, αντιμετώπιση κατασκευαστικών αδειών, ηλεκτροδότηση, καταχώρηση ακίνητης περιουσίας, λήψη πίστωσης, προστασία επενδυτών μειοψηφίας, πληρωμή φόρων, διασυνοριακό εμπόριο, εφαρμογή συμβάσεων, εφαρμογή πτωχευτικής διαδικασίας).

Η Ελλάδα, για παράδειγμα, κατατάσσεται 44η ως προς την «έναρξης νέας εταιρείας», από 37η που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Ο χρόνος, που απαιτείται στη χώρα μας για την έναρξη, είναι οι 12,5 ημέρες και οι διαδικασίες που απαιτούνται είναι τέσσερις, σύμφωνα πάντα με τα σχετικά στοιχεία. Στη Νέα Ζηλανδία, που αναδεικνύεται πρώτη, παγκοσμίως, ο απαιτούμενος χρόνος για την έναρξη μιας εταιρείας είναι η μισή ημέρα, ενώ απαιτείται μία και μόνη διαδικασία! Πολύ κακή επίδοση έχει η Ελλάδα στον παράγοντα «καταχώρηση περιουσίας», καθώς κατατάσσεται μόλις στην 150η θέση ανάμεσα στις 190 χώρες, ενώ ως προς την ευκολία λήψης χρηματοδότησης για μια νέα εταιρεία η χώρα βρίσκεται στην 99η θέση.

Οι «πρωταθλητές» 
Στην αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, όσον αφορά το «Doing Business», την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης καταλαμβάνει η Νέα Ζηλανδία, όπως και πέρυσι. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η Δανία, το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Γεωργία, η Νορβηγία και οι ΗΠΑ.Στις πρώτες δέκα θέσεις της κατάταξης βρίσκονται, επίσης, η Μεγάλη Βρετανία και τα Σκόπια.

LEAVE A REPLY