Sunday , 26 March 2023

Λαγάνα, το “γλύκισμα των φτωχών”, ακριβότερη κατά 10%-15% εκτιμά η πρόεδρος των αρτοποιών

Η λαγάνα, το «γλύκισμα των φτωχών» κατά τον Οράτιο, σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Το έθιμο της λαγάνας την Καθαρά Δευτέρα παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια. «Η παρασκευή της λαγάνας θα ξεκινήσει από το βράδυ της Κυριακής και η δουλειά μας θα τελειώσει το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας. Είναι μια πολλή δύσκολη εργασία. Γίνεται όλη με το χέρι, οπότε γι’ αυτό και νομίζω ότι η τιμή της κάθε φορά δικαιολογείται από τον κόσμο», λέει στο thesseconomy.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Κουκουμέρια. Και συμπληρώνει «φέτος- όπως συμβαίνει σε όλα τα είδη -εκτιμώ ότι η τιμή της θα είναι αυξημένη κατά 10%-15% σε σχέση με πέρσι. Είναι λογική, αναμενόμενη και μικρή η αύξηση σε σχέση με τις αυξήσεις που δεν έχουν σταματήσει καθόλου σε μας. Ο κόσμος θα αγοράσει τη λαγάνα όπως και άλλα είδη σαρακοστιανών. Και προτιμά να την προμηθεύεται από το φούρνο γιατί η λαγάνα πρέπει να καταναλωθεί ζεστή». Η πρόεδρος των αρτοποιών πιστεύει πως λόγω των περιοριστικών μέτρων του κόβιτ που υπήρχαν τις δύο προηγούμενες χρονιές «φέτος πολύς κόσμος θα βγει έξω να γιορτάσει, παρόλα αυτά εκτιμώ πως η Καθαρά Δευτέρα θα είναι μια καλή μέρα για τα αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης, θα έχει μια δυναμική» προσθέτει η κυρία Ελισάβετ Κουκουμέρια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *