«Λευκός καπνός» στη συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της α’ κατοικίας

«Λευκός καπνός» στη συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζών για την προστασία της α’ κατοικίας

390
SHARE

Αίσια κατάληξη είχε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τις τράπεζες, σχετικά με το νέο καθεστώς που θα ισχύσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαρτίου.

Αν και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη-Σταθάκη περιλαμβάνει αυστηρότερους όρους για την ένταξη στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι νοιώθουν την απειλή της εκποίησης της περιουσίας τους, λόγω χρεών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο πλαίσιο θα ενταχθούν οι πρώτες κατοικίες που είναι υποθηκευμένες και έχουν αντικειμενική αξία έως 250.000 ευρώ (από τις 280.000 ευρώ που ισχύει για το νόμο Κατσέλη-Σταθάκη) και το υπόλοιπο του δανείου δεν υπερβαίνει τις 130.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, θα είναι ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Για παράδειγμα, το εισοδηματικό όριο για ένα ζευγάρι αναμένεται να είναι το ποσό των 21.000 ευρώ και για μια τετραμελή οικογένεια, το αντίστοιχο όριο να φτάνει τις 30.000 ευρώ.

Όσοι δανειολήπτες ενταχθούν στο νέο νομοθετικό πλαίσιο θα μπορούν να προστατεύουν την πρώτη τους κατοικία, ρυθμίζοντας την οφειλή τους με επιτόκιο 2% και διάρκεια αποπληρωμής έως και 25 έτη.

Σε ότι αφορά το κούρεμα δεν θα είναι οριζόντιο, θα γίνεται όμως στο υπόλοιπο του ποσού του δανείου, όταν το ύψος του τελευταίου υπερβαίνει το 120% της αξίας του ακινήτου.

LEAVE A REPLY