Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στα μέσα φθινοπώρου ο διαγωνισμός για “υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων”

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Στα μέσα φθινοπώρου ο διαγωνισμός για “υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων”

785
SHARE
Entos 2017 o diagonismos gia tin parahorisi tou limena Alexandroupolis

Το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με προοπτική να ολοκληρωθεί το 2019, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, ‘Αρης Ξενόφος, μετά από συνάντησή του με τη διοίκηση του λιμένα.

Αφού εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήριά του για τα θύματα της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, ο κ. Ξενόφος δήλωσε συγκεκριμένα: “Ο σχεδιασμός είναι τέλη Σεπτέμβρη να έχουμε κατ’ αρχήν μια καλή αποτύπωση των δραστηριοτήτων και της κατεύθυνσης στην οποία θα κινηθούμε. Θα υπάρξει σε εκείνο το στάδιο μια διαβούλευση και με το υπουργείο Ναυτιλίας και φυσικά το λιμάνι θα είναι εμπλεκόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης, ώστε μέσα φθινοπώρου να μπορούμε να πούμε ότι θα ξεκινήσουμε τη διαγωνιστική διαδικασία… Αναπόφευκτα η τελική διαδικασία θα μπει στο 2019, αλλά νομίζω είναι πολύ κρίσιμο το γεγονός ότι πλέον το φθινόπωρο μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ξεκινάμε την αξιοποίηση του λιμένα» δήλωσε ο κ. Ξενόφος.

Διευκρίνισε πως “δεν προχωράμε σε πώληση του λιμένα, αλλά σε υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων”, συμπληρώνοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση “ήδη έχουμε ως Ταμείο προσλάβει νομικούς-τεχνικούς συμβούλους και οικονομικούς συμβούλους για να μας συνδράμουν στην αποτύπωση των υπό παραχώρηση δραστηριοτήτων”.

Σκιαγραφώντας τη διαδικασία του διαγωνισμού, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε πως “το τρίμηνο που προηγήθηκε είχαμε έναν κύκλο συζητήσεων με φορείς και το υπουργείο Ναυτιλίας και διοικητικούς φορείς, για να διαμορφώσουμε το βασικό πλαίσιο αξιοποίησης… Πρέπει να επιλέξουμε δραστηριότητες οι οποίες αφενός μεν έχουν μία δυναμική και μπορούν να προσελκύσουν ένα επενδυτικό ενδιαφέρον, μπορούν να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, να δώσουν μια ανάπτυξη στον λιμένα που το χρειάζεται και μία ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά ταυτόχρονα, και αυτός είναι ο στόχος μας, να κρατήσουμε μία ισορροπία κοιτώντας τις δραστηριότητες οι οποίες θα μείνουν στον Οργανισμό Λιμένα, θα εξυπηρετούνται από τον οργανισμό, ώστε και το λιμάνι να διατηρήσει τη βιωσιμότητά του και οι εργαζόμενοι την ασφάλεια, κοιτώντας μπροστά”.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Χρήστος Δούκας εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη συζήτηση με τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ καθώς διαπίστωσε «την απόλυτη ταύτιση» μεταξύ των προσδοκιών της τοπικής κοινωνίας και της στόχευσης του Ταμείου, στην αξιοποίηση του λιμανιού.

“…Σήμερα, μία σημαντική μέρα για το λιμάνι μας και την τοπική κοινωνία, ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης με τον οποίο θα προχωρήσουμε για να διασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το εθνικό συμφέρον, της τοπικής οικονομίας, της τοπικής επιχειρηματικότητας, όλων όσων έμμεσα ή άμεσα επηρεάζονται απ’ τη διαδικασία ανάπτυξης του λιμένα. Έχουμε πια ήδη καταγεγραμμένο το τι πρέπει να κάνει ο καθένας, την αμέσως επόμενη μέρα για να προχωρήσει αυτό που αποτελεί όνειρο και προσπάθειες πολλών γενεών, αλλά σήμερα νομίζω μπαίνει στη διαδικασία υλοποίησης… Νομίζω ότι η ημερομηνία αυτή, τυπικά η ουσιαστικά, θα καταγραφεί σαν μια αφετηρία μιας σημαντικής αναπτυξιακής εξέλιξης στην περιοχή μας”, δήλωσε ο κ. Δούκας.

LEAVE A REPLY