“Μέτωπο” κατά της φοροδιαφυγής με λιγότερα…μετρητά ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

“Μέτωπο” κατά της φοροδιαφυγής με λιγότερα…μετρητά ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών

498
SHARE

«Φρένο» στη φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με τον περιορισμό των συναλλαγών με μετρητά, μετά και την άρση των capital controls.

Το μέτρο που αναμένεται να ανατρέψει τις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών προβλέπει τη μείωση του ορίου χρήσης μετρητών από τα 500 ευρώ ημερησίως ανά συναλλαγή, που ανέρχεται σήμερα, στα 300 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι συναλλαγές άνω των 300 ευρώ δεν θα γίνονται με μετρητά αλλά μόνο με κάρτα (πιστωτική ή χρεωστική) ή μέσω e-banking.

Με την κίνηση αυτή, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα επεκταθεί ακόμη περισσότερο η χρήση του «πλαστικού» χρήματος το οποίο έχει γίνει καθημερινότητα στη ζωή των Ελλήνων.

Άλλα μέτρα

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής εντάσσεται και η επέκταση της υποχρέωσης εγκατάστασης τερματικών (POS) σε δεκάδες επαγγέλματα.

Μάλιστα, η σχετική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι τέλος του έτους και οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να εγκαταστήσουν αυτόματα μηχανήματα (POS) για συναλλαγές με κάρτες.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένο να υιοθετήσει το μέτρο της σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS.

Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι η on-line σύνδεση των δύο συστημάτων θα περιορίσει τα φαινόμενα που παρατηρούνται στην αγορά όπου πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις στις συναλλαγές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, δεν κόβουν αποδείξεις και δίνουν στον πελάτη μόνο την απόδειξη που εκδόθηκε από το POS.

Να σημειωθεί, πάντως πως παρά την κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών με «ηλεκτρονικό» χρήμα που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραοικονομία υπερβαίνει το 20% του ΑΕΠ ή τα 38 δισ. ευρώ και η φοροδιαφυγή οργιάζει κυρίως μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων, των πειραγμένων ταμειακών μηχανών και των χαλασμένων POS.

LEAVE A REPLY