“Μήλον της έριδος” η παραχώρηση του ΟΛΘ σε ιδιώτη

“Μήλον της έριδος” η παραχώρηση του ΟΛΘ σε ιδιώτη

878
SHARE

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις σχετικά με τον ορισμό πλειοδότη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει αναλάβει την παραχώρηση της χρήσης για τα επόμενα 35 χρόνια καθώς και την υποχρέωση να επενδύσει 180 εκατ. ευρώ σε υποδομές του Οργανισμού Λιμένος (ΟΛΘ), σε ορίζοντα επταετίας.

Από την μία πλευρά, εξαγωγείς, επιχειρηματίες και έμποροι εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την αίσια έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΘ στην κοινοπραξία.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, τόνισε πως η συμμετοχή της γαλλικής Τerminal (σ.σ.τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία, παγκοσμίως, στο μετοχικό σχήμα),μαζί με την γερμανική DIEP και την Belterra, συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη, εγγυάται την μεταφορά μεγάλων φορτίων από την Άπω Ανατολή στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, επισήμανε πως θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, ώστε τα εμπορεύματα να προωθούνται στην Κεντρική Ευρώπη.

Στο ίδο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) και του Εμπορικού Συλλόγου, Κωστής Χατζαρίδης, ο οποίος σημείωσε πως “το λιμάνι αποτελέσει τον ειδικό χώρο που μπορεί να προσφέρει πρόσθετη αξία στην πόλη και στο εμπόριο και να αναδείξει την γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης”.

“Επί ποδός” οι εργαζόμενοι

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, κατέθεσαν χθες στο Ελεγκτικό Συνέδριο ένσταση-αίτηση αναθεώρησης κατά της θετικής δικαστικής απόφασης αναφορικά με τον προσυμβατικό έλεγχο του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων του ΟΛΘ, Τριαντάφυλλος Αφεντουλίδης, χαρακτήρισε “σκανδαλώδη” τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, καθώς όπως σημείωσε,”παραχωρείται για 30 χρόνια ένα κερδοφόρο λιμάνι, το οποίο έχει στα ταμεία του 100 εκατ. ευρώ, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό,έναντι του ποσού των 232 εκατ. ευρώ”.

Επιπλέον, ο κ.Αφεντουλίδης ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι φέρονται αποφασισμένοι να προσφύγουν και στην επιτροπή Ανταγωνισμού ενώ το θέμα θα φέρει στην Ευρωβουλή, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Νίκος Χουντής.

LEAVE A REPLY