Μήνυμα-πρόσκληση Προκόπη Παυλόπουλου από την Κοζάνη προς Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία να...

Μήνυμα-πρόσκληση Προκόπη Παυλόπουλου από την Κοζάνη προς Τουρκία, ΠΓΔΜ και Αλβανία να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο

470
SHARE

Μήνυμα-πρόσκληση σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο  έστειλε τόσο προς την Τουρκία, όσο και προς την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ξανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αυτή τη φορά κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Βοϊου-Σιάτιστας στην Κοζάνη.

«Αν δεν υπάρχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συνθήκες τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Τέτοιες φιλίες- δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω – χτίζονται πάνω στην σταθερή βάση του αμοιβαίου σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες. Υπ’ αυτό το πνεύμα, έχω καλέσει για επίσημη επίσκεψη, μετά μάλιστα από πολλές δεκαετίες, στην Ελλάδα, τον φίλο Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Και είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη αυτή θ’ αποτελέσει ορόσημο για την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών μας και μάλιστα μέσα σε μια συγκυρία κατά την οποία, καθένας για διαφορετικούς βεβαίως λόγους, δοκιμάζονται, αλλά είναι αποφασισμένοι να υπερβούν την κρίση και να κατακτήσουν το μέλλον που τους αναλογεί και τους αρμόζει», ανέφερε σχετικά.

Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε επίσης την ανάγκη για πλήρη έμπρακτο και αποδεδειγμένο σεβασμό από την πλευρά της Τουρκίας  της Συνθήκης της Λωζάνης, η οποία αναγνωρίζει μόνο θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα κι αυτό πρέπει να γίνει εμπράκτως – όπως σημείωσε  –  εάν η ίδια η Τουρκία θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Επίσης υπενθύμισε προς πάσα κατεύθυνση ότι το Άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ θεμελιώνει το δικαίωμα προληπτικής άμυνας, το φυσικό δικαίωμα της «ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας» κράτους-μέλους του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι ενόψει των προεκτεθέντων, a fortiori η Ελλάδα νομιμοποιείται, όταν και εφόσον το κρίνει σκόπιμο για την άμυνά της, να κάνει χρήση και ως προς τα Δωδεκάνησα του κατά τις διατάξεις του άρθρου 51 του Χάρτη του ΟΗΕ δικαιώματος προληπτικής άμυνας έναντι της Τουρκίας, δίχως μάλιστα χρονικό περιορισμό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε επίσης την ΠΓΔΜ «να εγκαταλείψει τον ολισθηρό και υπονομευτικό για την διεθνή της εικόνα και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της δρόμο του ευτελούς κιβδηλοποιού και παραχαράχτη της ιστορίας. Και, όλως αντιθέτως, να σεβασθεί το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους. Διότι είναι σαφές ότι όσο επιμένει στην χρησιμοποίηση ονόματος, το οποίο, πέραν της προκλητικής παραχάραξης της ιστορίας, αποπνέει αλυτρωτισμό, υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο αποκλείει από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση κράτη τα οποία αμφισβητούν, καθ? οιονδήποτε τρόπο, το status quo των υφιστάμενων συνόρων».

 

Τέλος, αναφερόμενος στη «φίλη γείτονα Αλβανία», τόνισε ότι «προωθούμε πάντοτε με ειλικρίνεια τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με αυτήν και ευνοούμε την ευρωπαϊκή της προοπτική. Οι στόχοι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μόνο με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολό τους, κάτι όμως το οποίο δεν συμβιβάζεται με συμπεριφορές οι οποίες παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, όπως π.χ. τα Δικαιώματα των μειονοτήτων και το κορυφαίο δικαίωμα στην ιδιοκτησία».

LEAVE A REPLY