Saturday , 20 April 2024

Μήνυμα του υποψηφίου δημάρχου Ωραιοκάστρου, Ανέστη Πολυχρονίδη για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του για την 19η Μαΐου ο υποψήφιος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ανέστης Πολυχρονίδης.

Αναλυτικά ο κ. Πολυχρονίδης αναφέρει στο μήνυμά του τα εξής:

«Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους 353.000 Έλληνες του Πόντου οι οποίοι έπεσαν θύματα της κεμαλικής θηριωδίας. Σήμερα,100 χρόνια μετά τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, απαιτείται από όλους μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας για αναγνώρισή της από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Το οφείλουμε στους προγόνους μας, σε αυτούς που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά, τα σπίτια, τις εκκλησίες και τους νεκρούς τους στον Πόντο και να έρθουν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία, στο Ωραιόκαστρό μας. Σε αυτούς που έφτασαν εδώ πάμπτωχοι, αλλά υπερήφανοι και που, παρ’ όλη τη δυστυχία και τον πόνο τους, δεν έχασαν τη διάθεσή τους για ζωή και δημιουργία, δεν έχασαν το γέλιο τους, το πείσμα και την εργατικότητά τους. Σε αυτούς που μετέτρεψαν μια πουρνοπλαγιά σε ένα καταπράσινο χωριό το οποίο ονόμασαν Ωραιόκαστρο βάζοντας τις βάσεις για τη μετέπειτα εξέλιξή του. Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που με τις διηγήσεις τους μετέφεραν σε εμάς, τα εγγόνια τους, τις μνήμες από την «πατρίδα» όπως χαρακτηριστικά ονόμαζαν τα χωριά τους στον Πόντο.

Στη μνήμη λοιπόν όλων αυτών που δεν είναι πλέον ανάμεσά μας, αλλά και για να μαθαίνουν οι νεώτερες γενιές την ιστορία της πόλης του Ωραιοκάστρου, κατασκευάσαμε το 2012 ένα μνημείο, απέναντι από το δημαρχείο, εις μνήμην των θυμάτων της γενοκτονίας. Ο απεγκλωβισμός των διαδικασιών, η δρομολόγηση και η ολοκλήρωση των εργασιών για την κατασκευή του μνημείου ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε τότε ως διοίκηση του δήμου και για το οποίο, παρότι ήταν αυτονόητο για τον τόπο μας, η ποντιακή κοινωνία και όχι μόνο χρειάστηκε να περιμένει 17 ολόκληρα χρόνια! Όμως, δεν μένουμε στα μνημεία και τις ετήσιες αναφορές στον θλιβερό ξεριζωμό. Όλοι μαζί, ενωμένοι, δίνουμε πιο δυναμικά τον αγώνα για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *