Μείωση στρατιωτικής θητείας για τρίτεκνους και πολύτεκνους-Τι αλλάζει για τους ανυπότακτους

Μείωση στρατιωτικής θητείας για τρίτεκνους και πολύτεκνους-Τι αλλάζει για τους ανυπότακτους

445
SHARE

Στην μείωση της στρατιωτικής θητείας για τα παιδιά των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, προχωρά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,  ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας τόνισε ότι στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπεται η μείωση της θητείας από τους 12 στους 9 μήνες για τους υπηρετούντες στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό και στους 8 μήνες (από 9 που είναι σήμερα) για το Στρατό Ξηράς, όσον αφορά τις οικογένειες με τρία και τέσσερα παιδιά, αντίστοιχα.

Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει μείωση της στρατιωτικής θητείας για όλα τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών (με πέντε τέκνα και άνω), η διάρκεια της οποίας περιορίζεται στους έξι μήνες για το σύνολο των αρσενικών μελών τους και όχι μόνο για μεγαλύτερο αγόρι, όπως ισχύει σήμερα.

Τι θα ισχύσει για τους ανυπότακτους

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, προβλέπεται η στρατολογική, ποινική και διοικητική τακτοποίηση όσων κηρύχθηκαν ανυπότακτοι, μέχρι την έναρξη ισχύος του εν λόγω νομοσχεδίου, εφόσον καταταχθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

«Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η διάταξη, καθώς αφορά πολλούς νέους οι οποίοι αναγκάστηκαν για βιοποριστικούς λόγους να φύγουν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Απαλλάσσονται έτσι από την καταβολή του χρηματικού ποσού για την αποπληρωμή τού ομολογουμένως μεγάλου διοικητικού προστίμου των 6.000 ευρώ» λέει χαρακτηριστικά.

Επίσης, μειώνεται το όριο ηλικίας για τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της εναλλακτικής τους θητείας, από το 35ο στο 33ο έτος, όπως ισχύει για όλους τους στρατεύσιμους.

Ο κ. Ρήγας σημείωσε επίσης ότι στο σχετικό νομοσχέδιο προωθείται η παράταση της θητείας για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης (ΟΒΑ) για μια επιπλέον τριετία.

LEAVE A REPLY