Μείωση του τζίρου-αύξηση της κερδοφορίας εμφάνισαν το 2015 οι ελληνικές επιχειρήσεις

Μείωση του τζίρου-αύξηση της κερδοφορίας εμφάνισαν το 2015 οι ελληνικές επιχειρήσεις

371
SHARE
Meiwsi tou tzirou- Afksisi tis kerdoforias emfanisan to 2015 oi Ellinikes epixeiriseis

Μείωση του τζίρου αλλά αύξηση της κερδοφορίας εμφάνισαν το 2015 οι ελληνικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση της ICAP Group για το σύνολο του εταιρικού τομέα στην Ελλάδα.

Ο κύκλος εργασιών χωρίς τον χρηματοπιστωτικό τομέα περιορίστηκε κατά 2,8% στα 128 δισ. ευρώ, καθώς υποχώρηση σημείωσαν οι πέντε από τους εννέα ευρύτερους κλάδους του εταιρικού τομέα. Την εντονότερη μείωση εμφάνισαν ο τομέας της Μεταποίησης (-8,2%) και των Ορυχείων-Λατομείων (-5,8%).

Αντίθετα, τέσσερις κλάδοι είχαν αυξημένες πωλήσεις, με την υψηλότερη αύξηση να προέρχεται από τους τομείς των Ξενοδοχείων-Εστιατορίων (4,1%) και της Γεωργίας-Αλιείας (3,1%).

Όσον αφορά στα συνολικά αποτελέσματα, υπήρξε σημαντική περικοπή του κόστους πωλήσεων, γεγονός που είχε ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο στο επίπεδο του μικτού αποτελέσματος. Τα συνολικά μικτά κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,9%, ανερχόμενα σε 27,1 δισ. ευρώ το 2015, ενώ το σχετικό περιθώριο διευρύνθηκε σε 21,2%, από 18,9% το προηγούμενο έτος.

Οι μεταβολές αυτές οδήγησαν σε δραστική αύξηση (66,3%) του λειτουργικού αποτελέσματος και τελικά στην ανάκτηση της κερδοφορίας του εταιρικού τομέα. Πράγματι, το έτος 2015 αποτέλεσε το ορόσημο που σηματοδότησε την εντυπωσιακή επάνοδο στην κερδοφορία και το τέλος μιας παρατεταμένης περιόδου συσσώρευσης ζημιών, με εγγραφή κερδών (προ φόρων) ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τους επί μέρους κλάδους του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, όλοι πλην ενός κατέστησαν κερδοφόροι το 2015. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στα κέρδη είχαν ο κλάδος της Μεταποίησης, του Εμπορίου και των Λοιπών Υπηρεσιών. Στην άλλη πλευρά, ο μοναδικός ζημιογόνος κλάδος το 2015 ήταν αυτός των Ορυχείων-Λατομείων.

Ο παράγοντας που συνέβαλε καθοριστικά στη βελτίωση του συνολικού καθαρού αποτελέσματος ήταν κυρίως οι 1.653 επιχειρήσεις, οι οποίες από ζημιογόνες το 2014 μετατράπηκαν σε κερδοφόρες το 2015, ενισχύοντας το αποτέλεσμα των 8.172 επιχειρήσεων, οι οποίες ήταν κερδοφόρες και τα δύο χρόνια.

 

LEAVE A REPLY