ΜΕΒΓΑΛ: Νέες επενδύσεις 5 εκατ.ευρώ την τριετία 2019-2021, σε συνέχεια των 5,3...

ΜΕΒΓΑΛ: Νέες επενδύσεις 5 εκατ.ευρώ την τριετία 2019-2021, σε συνέχεια των 5,3 εκατ.ευρώ για την παραγωγή νέων στραγγιστών γιαουρτιών

896
SHARE

Με νέες επενδύσεις συνεχίζει η ΜΕΒΓΑΛ τη δυναμική μεταστροφή της από τα προβλήματα των προηγούμενων ετών σε νέα πορεία ανάπτυξης και κερδοφορίας. Έχοντας μόλις ολοκληρώσει επένδυση 5,3 εκατ.ευρώ στο τμήμα γιαούρτης ήδη σχεδιάζει πρόσθετες επενδύσεις άλλων τουλάχιστον 5 εκατ.ευρώ για την επόμενη τριετία (2019-2021).

Όπως γνωστοποίησε σε γεύμα εργασίας για την παρουσίαση των νέων στραγγιστών γιαουρτιών, που η εταιρεία διέθεσε στην αγορά από τα μέσα Μαϊου αξιοποιώντας τη νέα της επένδυση, η αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, κα.Μαίρη Χατζάκου, η ΜΕΒΓΑΛ βάζει στόχο για την επόμενη τριετία τον τριπλασιασμό  του μεριδίου αγοράς που κατέχει στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού, το οποίο κινείται στο 2,8 %, ενδυναμώνοντας παράλληλα ακόμη περισσότερο και την έντονη εξαγωγική της δραστηριότητα. Επί του παρόντος, οι εξαγωγές αντιστοιχούν σε ποσοστό 35% του τζίρου της εταιρείας, ενώ το 20% των εξαγωγών γιαουρτιού από Ελλάδα είναι προϊόντα ΜΕΒΓΑΛ. Στην ιταλική αγορά γιαουρτιού κατέχει μερίδιο αγοράς 5%, στην αυστριακή ένα εντυπωσιακό 86% – αμφότερα με επώνυμα δικά της προϊόντα – και στη νορβηγική ποσοστό 90% με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας 

Η επένδυση των 5,3 εκατ.ευρώ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, όπως τόνισε η κα.Χατζάκου, δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να αυξήσει τις εργασίες της πάνω από 30-40% και περιελάμβανε εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής με separator γιαούρτης, αγορά μηχανής συσκευασίας γιαούρτης ultra clean (υψηλής υγιεινής) και δημιουργία νέου χώρου συσκευασίας γιαούρτης, με προδιαγραφές clean area ISO 8 (κλιματισμός και φιλτράρισμα του αέρα).
ενώ επεσήμανε πως αν δεν είχε τη βοήθεια της ΔΕΛΤΑ και των ανθρώπων της ΔΕΛΤΑ που συμμετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου δεν θα γινόταν το “turn around” της εταιρείας. Με την συγκεκριμένη επένδυση, όπως τονίστηκε, επιτυγχάνονται μεγαλύτερη διατηρησιμότητα των
παραγόμενων προϊόντων, αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας γιαούρτης και δυνατότητες παραγωγής νέων προϊόντων για διεύρυνση της γκάμας της εταιρείας, που ήδη περιλαμβάνει περισσότερους από 170 κωδικούς

Όσον αφορά στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, στο πρώτο τρίμηνο του 2018 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση εργασιών 10,8%  και σύμφωνα με την κ. Χατζάκου για το σύνολο του 2018 ο τζίρος εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 121,5 εκατ. ευρώ, από 107,7 εκατ. ευρώ το 2017, τα αποτελέσματα EBITDA (λειτουργική κερδοφορία) αναμένεται να προσεγγίσουν τα 9,5 εκατ. ευρώ, έναντι των 8,1 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών εξωτερικού υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθεί στα 36,7 εκατ. ευρώ, από 33,4 εκατ. ευρώ. Το 2017 τα καθαρά κέρδη της ήταν της τάξης των 2 εκατ.ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συσκευασίες της νέας σειράς στραγγιστών γιαουρτιών, ξετυλίγεται η ιστορία του ιδρυτή της εταιρείας και πρώτου γαλατά της Θεσσαλονικης, Κωνσταντίνου Χατζάκου:

“Το 1925 γεννιέται ο Κωνσταντίνος Χατζάκος. Σε ηλικίας μόλις 7 ετών βγαίνει στη βιοπάλη. Μαζί  με τον παππού του συλλέγουν γάλα από τα περίχωρα της Θεσσαλονίκης (Ασβεστοχώρι, Ρετζίκι) και το μοιράζουν κιλό-κιλό στις γειτονιές της πόλης, με μοναδικό μεταφορικό μέσο ένα γαϊδουράκι.

Η μητέρα του, Δόμνα, στο υπόγειο του σπιτιού τους επεξεργάζεται γάλα και παρασκευάζει
γιαούρτι και ρυζόγαλο, τα οποία πουλάει στο γαλακτοοινομαγειρείο της οδού Παπαζώλη,
στην περιοχή Διοικητηρίου.

Ο Κωνσταντίνος Χατζάκος, γαλατάς από 7 ετών, καταλαβαίνει μεγαλώνοντας πως το
μέλλον του ταυτίζεται με τη σταδιοδρομία στο γάλα. Το 1950, ξεκινά με  όραμα την ίδρυση της Μακεδονικής Βιομηχανίας Γάλακτος, της ΜΕΒΓΑΛ.

Όταν ρωτούσες τον ιδρυτή της ΜΕΒΓΑΛ «τι είναι για εσάς το γάλα;», απαντούσε: «Μέσα στις φλέβες μου κυλά γάλα»…”.

 

 

LEAVE A REPLY