Friday , 19 April 2024

Μεγαλύτερο κέρδος για τις τράπεζες παρά για τους περιπτερούχους φέρνει η υποχρεωτική χρήση POS από την 1η Ιανουαρίου

Του Γ.Κατσιάνη

Την έντονη αντίδραση των περιπτερούχων προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση POS και στα περίπτερα από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Με ανακοίνωση της, η Ένωση Επαγγελματιών Περιπτερούχων Πειραιώς και Περιχώρων “Η Αγία Τριάς”, τονίζει ότι από την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας μέχρι και σήμερα, “πάνω από το 50% των περιπτέρων έχει κλείσει λόγω ελαχιστοποίησης των περιθωρίων κέρδους μας”.

“Δεν έχει αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο ως προς την κερδοφορία μας από την πώληση του 80% -90% των προϊόντων μας, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από καπνικά προϊόντα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας, έντυπος Τύπος κ.λ.π. όταν το ποσοστό κέρδους μας κυμαίνεται από 0,25% στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας 5% στον Τύπο και 3,5% έως 4,5% στα καπνικά προϊόντα”, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων η Ένωση.

Επιπλέον, αποκάλυψε πως με την χρήση των POS η καθαρή προμήθεια που θα εισπράττουν οι τράπεζες, θα είναι μεγαλύτερη από το μεικτό κέρδος του λιανοπωλητή!

Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει η περίπτωση της πώλησης καρτών κινητής τηλεφωνίας (φωτογραφία), όπου το κέρδος για τον περιπτερούχο είναι 0,06 ευρώ και για την τράπεζα 0,12 ευρώ!

“Από το παράδειγμα του σχετικού πίνακα στα Σύνολα, από τα 0,50 € κέρδος του λιανοπωλητή, η τράπεζα θα παίρνει τα 0,26 €. Δηλαδή, με την υποχρεωτική χρήση POS, η τράπεζα θα πάρει το 51% των κερδών μου καθαρό και υπολείπεται το 49% για το περίπτερο και μάλιστα μεικτό!!!”, επισημαίνει η Ένωση Περιπτερούχων και τάσσεται υπέρ της χρήσης POS στα περίπτερα “με μηδενική προμήθεια προς τις τράπεζες όπως στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *