Tuesday , 19 March 2024

Μετά την πανδημία, ανασχηματισμός και στο βάθος…πρόωρες εκλογές

Του Γ. Κατσιάνη

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει την επιστροφή στην κανονικότητα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης μελετά τις επικείμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.                                                                                                                    

Αφορμή αποτέλεσαν τα πρόσφατα λάθη που καταγράφηκαν στη διαχείριση του προγράμματος τηλεκατάρτισης (voucher) των επιστημόνων, τα οποία έβαλαν στο «τραπέζι» το ζήτημα της επαναξιολόγησης της κυβέρνησης.                                                                    

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση βγαίνει δημοσκοπικά ενισχυμένη από την περίοδο της πανδημίας, με τη ΝΔ μάλιστα να έχει 20 και πλέον μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός εκτιμά πως ενόψει και της συμπλήρωσης ενός έτους στην εξουσία, απαιτείται  ανασύνταξη της κυβερνητικής ομάδας.                                                                       

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να ενισχύσει τις αρμοδιότητες σε πρόσωπα που επέδειξαν ανθεκτικότητα, ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς.                                                       

 Επιπλέον, ο πρωθυπουργός φέρεται διατεθειμένος να απομακρύνει στελέχη που λειτούργησαν ως «βαρίδια» στην πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου.                   

Στο πλαίσιο αυτό, άγνωστο παραμένει αν θα προχωρήσει σε αντικατάσταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος με εξαίρεση την περίπτωση του voucher, θεωρείται αποτελεσματικός στην άσκηση των καθηκόντων του.   

Και στο βάθος…πρόωρες εκλογές

Αν και μέχρι σήμερα, το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, κάποιοι θεωρούν ότι με την αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, ανοίγει και ο δρόμος για πρόωρες εκλογές, το Σεπτέμβριο.                              

 Η παροχή οικονομικών ενισχύσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, άνεργους και επιχειρηματίες και γενικότερα η προσέγγιση της πανδημίας κυρίως μέσα από την κοινωνική και όχι την οικονομική της διάσταση, καταδεικνύουν την τάση για διαμόρφωση μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής από μία κυβέρνηση, η οποία έχει κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση ότι «εξυπηρετεί πρωτίστως τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».                                                                                                    

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να συγκεντρώνει σήμερα υψηλή δημοφιλία, ικανή για να ξεπεραστεί και το «εμπόδιο» της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.                                                                                     

Επιπλέον, ένα νέο κύμα πανδημίας, στο τέλος του έτους, εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για την μετέπειτα πορεία της κυβέρνησης, η οποία θα προτιμήσει το «σωσίβιο» της νωπής λαϊκής εντολής για να διαβεί τις οικονομικές προκλήσεις του προσεχούς χειμώνα.          

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *