Μετρούν τις «πληγές» τους οι επιχειρηματίες- Έργα υποδομής ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος...

Μετρούν τις «πληγές» τους οι επιχειρηματίες- Έργα υποδομής ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

482
SHARE

Τεράστιες ζημιές υπέστησαν για ακόμη φορά δεκάδες επιχειρήσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εξαιτίας της καταιγίδας το μεσημέρι της Πέμπτης. Ισόγεια καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ πολλές επιχειρήσεις και και γραφεία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. «Είμαστε 24 ώρες χωρίς ρεύμα και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε», έλεγε υπάλληλος μεγάλης φαρμακαποθήκης στο κέντρο, ενώ δεκάδες ελεύθεροι επαγγελματίες στην περιοχή του Βαρδάρη ήταν σε απόγνωση, καθώς η 24ωρη και πλέον διακοπή στην ηλεκτροδότηση σήμανε γι’ αυτούς ακόμη ένα οικονομικό χτύπημα. Μόλις το μεσημέρι της Παρασκευής εμφανίστηκε ο ΔΕΔΔΗΕ (φωτογραφία) -τις… υπηρεσίες του οποίου χρυσοπληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέσω των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος- για να ασχοληθεί με την αποκατάσταση της βλάβης την οποία προκάλεσαν οι χθεσινές εκρήξεις -που συνοδεύονταν από έκλυση τοξικών αερίων- σε υποσταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε επί της οδού Γλάδστωνος.

«Για μια ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη και οι πολίτες της γίνονται θύματα ενός μηχανισμού που υπολειτουργεί και αδυνατεί να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) και προσθέτει:

«Επανειλημμένα οι έμποροι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι αυτής της πόλης, κάνουν απολογισμό ζημιών που έχουν υποστεί λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, για τις οποίες, αν είχαν γίνει οι απαιτούμενες υποδομές, θα αποτρέπονταν οι εικόνες που είδαμε χθες στη Θεσσαλονίκη. Φρεάτια βουλωμένα σε κάποια σημεία της πόλης, πλημμυρισμένες επιχειρήσεις και υπόγεια, κατεστραμμένα εμπορεύματα, σκουπίδια σκορπισμένα, διακοπή νερού, διακοπή ρεύματος, κίνδυνος δημόσιας υγείας, κίνδυνος απώλειας ζωών!
Με τη φύση δεν μπορεί κανείς να τα βάλει. Αυτό όμως που μπορεί και επιβάλλεται να κάνει η πολιτεία, είναι να επενδύει μέρος των εισφορών που με μεγάλη δυσκολία καταθέτουν οι επαγγελματίες και οι πολίτες στο κράτος, για το αυτονόητο, για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία που δικαιούνται. Από την άλλη, επιβάλλεται επίσης ο κάθε πολίτης να λειτουργεί με συναίσθηση του κοινού συμφέροντος και να συμβάλει με κάθε τρόπο στην αποφυγή τέτοιων εξελίξεων».

Και η ανακοίνωση του ΕΣΘ καταλήγει: «Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, πολλές φορές στο παρελθόν, έχει καλέσει τους συναδέλφους εμπόρους να διατηρούν, όσο είναι αυτό δυνατόν, καθαρά τα πεζοδρόμια και τα φρεάτια που βρίσκονται πλησίον τους. Η κύρια ευθύνη, όμως, για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας, ανήκει στους αρμόδιους Φορείς και στο Κράτος. Καλούμε όλους τους αρμοδίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν άμεσα σε έργα υποδομών και σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, ώστε να μην χρειαστεί να δούμε ξανά τέτοιες καταστάσεις, γιατί η Θεσσαλονίκη παραμένει μια ανοχύρωτη πόλη….»

LEAVE A REPLY