Με αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα για τις απελάσεις- Τι απαντά το ελληνικό...

Με αντίποινα προειδοποιεί η Μόσχα για τις απελάσεις- Τι απαντά το ελληνικό ΥΠΕΞ

507
SHARE

Συνεχίζεται η ένταση σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας με αφορμή τις πρόσφατες απελάσεις των Ρώσων διπλωματών. Η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για «βρώμικες προκλήσεις της Αθήνας» και προειδοποίησε με αντίποινα. Ακολούθησε ανακοίνωση σε έντονο ύφος από το ελληνικό ΥΠΕΞ που κάνει λόγο για ασέβεια και νομιμοποίηση παράνομων ενεργειών.

«Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική. Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει: «Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες. Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις. Τέλος, ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Θα υπάρξουν συνέπειες…
Να σημειωθεί ότι σήμερα, Τρίτη, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας επισήμανε ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά των χειρισμών της ελληνικής κυβέρνησης υπογραμμίζοντας πως «θα έπρεπε η ελληνική πλευρά να επικοινωνήσει με την ρωσική πλευρά και να μην υποκύπτει σε βρώμικες προκλήσεις, στις οποίες δυστυχώς σύρθηκε η Αθήνα». Επίσης, η Μαρία Ζαχάροβα διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ απείλησε τον Νίκο Κοτζιά για τη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντάς τες «ανοησίες». «Είναι περίεργο που η ελληνική πλευρά δεν σχολίασε τις εν λόγω πληροφορίες που μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες φάσεις που αντιμετωπίζουν οι διμερείς μας σχέσεις, πάντα διατηρούμε την κατανόησή μας. (…) Οι λαοί μας δεν πρέπει να γίνονται όμηροι σε βρώμικα παιχνίδια στα οποία λαμβάνουν μέρος πολλά κράτη».

Η συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η Ζαχάροβα τόνισε πως δεν βοηθάει στη σταθερότητα της περιοχής των Βαλκανίων, ενώ απάντησε και στις καταγγελίες του Σκοπιανού πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, περί επιχειρηματιών που χρηματίζουν πολίτες της ΠΓΔΜ για να προκαλούν επεισόδια κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. «Πρόκειται για αβάσιμες καταγγελίες που στόχο έχουν να πυροδοτήσουν την αντιρωσική υστερία. Προφανώς, ξανά, δεν υπάρχουν στοιχεία για να στηρίξουν αυτές τις καταγγελίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

LEAVE A REPLY