Του Γ. Κατσιάνη
«Η Τουρκία μοιάζει με θηρίο που είναι κλειδωμένο μέσα σε ένα κλουβί και αναζητά τρόπους να απεγκλωβιστεί…», ήταν η έκφραση που χρησιμοποιούσε πρώην αξιωματούχος με πολυετή θητεία ειδικού συμβούλου γενικών γραμματέων στο ΝΑΤΟ, όταν παρατηρούνταν ένταση στο Αιγαίο.
Στις πολύωρες συζητήσεις που κάναμε για τα ελληνοτουρκικά, μου ανέφερε πως η λύση για τη χώρα μας δεν είναι η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, όπως ζητά η Άγκυρα ή η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Η λύση είναι η μίσθωση των θαλασσίων οικοπέδων από ξένες εταιρείες ενέργειας, στις οποίες θα ανατεθεί η έρευνα για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», μου έλεγε.
Όσον αφορά τα οφέλη που θα έχουμε ως χώρα, ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως προβλέπεται στις συμβάσεις που υπογράφηκαν πρόσφατα για την παραχώρηση θαλάσσιων οικοπέδων σε Κρήτη και Ιόνιο στην κοινοπραξία Total, Exxon Mobil και ΕΛ.ΠΕ.
«Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεις την ειρήνη στην περιοχή, διότι προσθέτοντας ενεργειακούς ‘παίκτες’ στην περιοχή, αυτομάτως, περιορίζεις τη δράση των ‘γειτόνων’ στο Αιγαίο», συνήθιζε να υποστηρίζει.
Είκοσι χρόνια μετά, τα λόγια του έμπειρου αξιωματούχου είναι εξαιρετικά επίκαιρα, καθώς η Άγκυρα προσπαθεί ετσιθελικά να συμμετάσχει στο ενεργειακό «παιχνίδι» της Ν.Α. Ευρώπης, με τις ατέρμονες προκλήσεις στο Αιγαίο.
Η εφαρμογή του «μοντέλου» της Κύπρου με τη διανομή της αξιοποίησης του θαλάσσιου χώρου της σε ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ισραηλινές εταιρίες φαντάζει ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση.
Με την διαφορά ότι η Λευκωσία κινήθηκε γρήγορα στην κατεύθυνση αυτή, διασφαλίζοντας την ειρήνη στην περιοχή, τουλάχιστον για άλλα 80 χρόνια, όσο είναι και η διάρκεια των συμβολαίων με τις αναδόχους εταιρείες, συνάπτοντας παράλληλα «χρυσά» συμβόλαια που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία έσοδα δισ. ευρώ.
Από την πλευρά μας, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες ασφάλειας και μακρόχρονης ειρήνης στο Αιγαίο, οφείλουμε να κάνουμε το ίδιο, βάζοντας μια και καλή «φρένο» στον αναθεωρητισμό της Άγκυρας και στις ορέξεις όσων αρέσκονται σε διεθνή γεωπολιτικά παιχνίδια.