Friday , 29 March 2024

Με το μυαλό στον Σεπτέμβριο                    

Του Γ. Κατσιάνη

«Ασφαλώς, θα αστειεύεστε ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο…».

Αυτή ήταν η απάντηση που μου έδωσε συνεργάτης υπουργού όταν του είπα ότι η χώρα βρίσκεται άτυπα σε προεκλογική περίοδο.

Σήμερα έμαθα ότι οι θερινές άδειες για το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών έχουν καταληκτική ημερομηνία την Κυριακή 21 Αυγούστου.

Τυχαίο;

Επίσης, κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ ζήτησε από «γαλάζιους» επιμελητηριακούς παράγοντες να αποφύγουν τις εντάσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο, λόγω εκλογών.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικά κλιμάκια συνεχίζουν να οργώνουν την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να ανατάξουν τις δυνάμεις τους, ενόψει της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης του Σεπτεμβρίου.

«Μα ο πρωθυπουργός είπε ότι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Ιούνιο του 2023», θα μου πείτε.

Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη δήλωση επιχειρεί να εκτονώσει την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από την κοινωνία, λόγω της ύφεσης που αποτελεί το κυριότερο πρόβλημα για την καθημερινότητα.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και η επιδοματική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση με τις πάσης φύσεως πλατφόρμες για καύσιμα, ενέργεια, αντικατάσταση παλαιών οικιακών συσκευών, κ.α.

Ωστόσο σκεφτείτε πως θα αντιδράσετε όταν τα χρήματα που προσδοκούσατε ότι θα λάβετε είναι πολύ λιγότερα απ’ ότι τελικά θα πάρετε.

«Θα τον μαυρίσω…» είναι η πρώτη σκέψη που γεννάται όταν βλέπεις ότι το ποσό που θα πάρεις είναι διψήφιο και όχι τριψήφιο.  

Αντιστρόφως ανάλογη θα είναι η αντίδραση όταν συμβεί το αντίθετο, με μια διάθεση ευφορίας να διακατέχει τον ωφελούμενο της τάδε ή της δείνα επιδότησης.

Όπως και να έχει, οι εκλογές θα γίνουν στο β’ μισό του Σεπτεμβρίου και ίσως χρειαστεί να επαναληφθούν και τον Οκτώβριο, λόγω απλής αναλογικής.

Το μόνο σίγουρο είναι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι ο ίδιος με τον προηγούμενο καθώς η ακρίβεια θα αποτελέσει το σημείο της καθημερινότητας μας, είτε έχουμε μονοκομματική, είτε δικομματική κυβέρνηση.         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *