Μηνύματα ενότητας και συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας από την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Μηνύματα ενότητας και συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας από την στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

366
SHARE
Μήνυμα κατά του λαϊκισμού και του ρατσισμού, που απειλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,  μετά την παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία φέτος παρευρέθη συμβολικά και ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
“Η ιστορία έχει αποδείξει με ιστορικώς αμάχητα τεκμήρια – τόνισε ο κ.Παυλόπουλος –  ότι το μεγάλο «Όχι» των Ελλήνων της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι σήμερα και μάλιστα με όρους ύψιστου συμβολισμού ένα  μεγάλο «ναι» για την υπεράσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο του συμβολισμού όλοι πρέπει να εμπνεόμαστε για να υπερασπιστούμε την ελευθερία μας, την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία μας αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση από όλα εκείνα τα μορφώματα λαϊκισμού και ρατσισμού που αγγίζουν τα όρια του ναζισμού που επιβουλεύονται την Ευρώπη, θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη. Μέσα ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο των συμβολισμών είμαστε εδώ σήμερα μαζί με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας για να διατρανώσουμε την ανάγκη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και λέμε Έλληνες και Ιταλοί, Ιταλοί και Έλληνες αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν, αλλά διδασκόμενοι πάντοτε από την τραγωδία των εγκλημάτων της συνεργασίας του φασισμού και του ναζισμού δηλώνουμε αποφασισμένοι να υπερασπίσουμε την Ευρώπη από όλα εκείνα τα μορφώματα που ανέφερε και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να αναβιώσουν οι εφιάλτες που οδήγησαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρόνια Πολλά”.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στο πανελλήνιο το μήνυμα που απηύθυνε ο επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης, από την 115 Πτέρυγα Μάχης, μέλος της ομάδας αεροπορικών επιδείξεων “Ζευς”, από το πιλοτήριο του μαχητικού αεροσκάφους F-16, με το οποίο πραγματοποίησε εντυπωσιακή επίδειξη ακριβείας μόλις ολοκληρώθηκε η παρέλαση: “Καλημέρα Θεσσαλονίκη. Καλημέρα Μακεδονία. Το “ΌΧΙ” των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει η παρουσία του Προέδρου της Ιταλίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Χρόνια πολλά”.

Στον σμηναγό απάντησε μέσω ασυρμάτου στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: “Κύριε επισμηναγέ, τόσον εγώ όσο και ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς, για τις διεθνώς αναγνωρισμένες ικανότητές σας αλλά και για το απαράμιλλο θάρρος σας. Αποδεικνύετε καθημερινά και εμπράκτως πόσο αποτελεσματικά υπερασπίζεσθε τον εναέριο χώρο της Ελλάδας και, επομένως, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να θωρακίζει τα φτερά σας και να χαλυβδώνει τις ψυχές σας”.

Κατά τη διάρκεια της παρέλασης, μέλη του  Συλλόγου Μακεδονικού Αγώνα , όπως επίσης και οι μαθητές ενός λυκείου και τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Καταδρομέων όταν πέρασαν μπροστά από την εξέδρα τω  επισήμων φώναξαν «Η Μακεδονία είναι ελληνική», ενώ μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς», τραγούδησαν το «Μακεδονία Ξακουστή» και καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος. Νωρίτερα, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ήθελαν να διαμαρτυρηθούν στους επισήμους για το Σκοπιανό  προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους επισήμους, αλλά εμποδίστηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ.

LEAVE A REPLY