Thursday , 17 April 2025

Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος: «Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι συνδεδεμένη με τις παιδικές μας μνήμες» – Πώς την προσεγγίζουμε

Μεγάλη Τρίτη σήμερα, 15 Απριλίου, λίγες ημέρες πριν από το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού. Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα οι χριστιανοί γιορτάζουν την ανάμνηση της πορείας του Ιησού από τη θριαμβευτική του είσοδο στα Ιεροσόλυμα ως την Σταύρωσή του και την Ανάσταση. Η συγκεκριμένη Εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη όχι γιατί έχει περισσότερες μέρες από τις άλλες εβδομάδες του χρόνου, αλλά από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται την κάθε ημέρα της και τα οποία τελούνται και βιώνονται στους ιερούς ναούς. Όπως τονίζει στο thesseconomy.gr ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος «στους περισσότερους από εμάς μας αρέσει να μιλάμε για τη Μεγάλη Εβδομάδα. Να συμμετέχουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα χωρίς να θυμόμαστε ότι προηγήθηκε μια μεγάλη Σαρακοστή νηστείας, εγκράτειας, προσευχής. Κι αυτό γιατί η Μεγάλη Σαρακοστή προϋποθέτει τη δική μας ευθύνη, το δικό μας αγώνα το δικό μας θέλω. Κι έτσι προετοιμασμένοι μπορούμε να ζήσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα. Οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς προσερχόμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα απροετοίμαστοι. Γι’ αυτό την περιορίζουμε σε μια τυπική, εθιμική συμμετοχή ή σε μια ρομαντική συμμετοχή».

Η προσέγγιση των Άγιων Ημερών και η επιστροφή στις… ρίζες
Όπως διευκρινίζει ο σεβασμώτατος μητροπολίτης κ. Ιουστίνος «όλη η Μεγάλη Εβδομάδα είναι συνδεδεμένη με παιδικές μνήμες. Εάν θέλουμε να θυμηθούμε κάτι όμορφο από τη ζωή μας ίσως η Μεγάλη Εβδομάδα να είναι από τα όμορφα κομμάτια της ζωής μας, γιατί πάντοτε θυμόμαστε τη γιαγιά μας, τον παππού μας, τη μάνα μας, τον πατέρα μας να μας πιάνουν από το χέρι να μας οδηγούν στις εκκλησίες, να μας διηγούνται τα γεγονότα του Πάθους, της Σταυρώσεως, της Ταφής και της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού και πάντα εμείς με μια παιδική απορία ν’ ανοίγουμε τα μάτια μας αλλά και την καρδιά μας για ν’ ακούσουμε αυτά τα λόγια. Και μέσα μας να προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς όλα αυτά συνέβησαν σ’ έναν Θεό. Αυτή λοιπόν η όμορφη παιδική εμπειρία πάντοτε γλυκαίνει τις καρδιές μας. Τη Μεγάλη Εβδομάδα θέλουμε να επιστρέφουμε στα παιδικά μας χρόνια γι’ αυτό και βλέπετε οι περισσότεροι θέλουν να κάνουν τη Μεγάλη Εβδομάδα στο χωριό τους, από κει που ξεκίνησαν. Αποτελεί κι αυτό μια ένδειξη της επιστροφής στο γνήσιο, στο απλό, στο όμορφο, στο παιδικό που τελικά αυτό μας εκφράζει σαν ανθρώπους κι όχι αυτό το δαιδαλώδες, το κουραστικό, το βίαιο, το καταθλιπτικό που ζούμε στις ημέρες μας. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει ή να μας δημιουργεί έναν πνευματικό εφησυχασμό. Δεν αρκεί μόνο να επιστρέφουμε στα χρόνια της απλότητος, στα χρόνια των παιδικών μας χρόνων. Χρειάζεται ως ώριμοι πλέον άνθρωποι να κατανοήσουμε ότι όλα αυτά τα γεγονότα έχουν αξία μόνον όταν τα βιώσουμε αληθινά μέσα στην εκκλησία. Γιατί δυστυχώς με δύο τρόπους προσεγγίζουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα κι όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα που τη συναπαρτίζουν. Ή με καθαρά θρησκευτικό τρόπο, τυπολατρικό, δηλαδή, τρόπο ή με καθαρά ρομαντικό τρόπο. Τυπολατρικό τρόπο γιατί θα πάμε στην εκκλησία γιατί είναι ωραία, το ορίζει το έθιμο. Το ορίζει η πίστη μας. Το κάνουμε δηλαδή κατά τρόπο μηχανικό κι όχι ουσιαστικό. Και δεύτερον, κατά τρόπο ρομαντικό ‘ο καημένος ο Χριστός τί έπαθε πάνω στο Σταυρό για μας, κι είναι όλα συγκινητικά, και ‘βγαίνει’ ο Εσταυρωμένος μέσα στο φως των κεριών, κι είναι πολύ συγκλονιστικά. Αυτό είναι ένας ρομαντικός τρόπος προσέγγισης των γεγονότων».

Η «ουσία» των Ημερών
«Και το λέω αυτό γιατί αν δεν κατανοήσουμε ότι αυτά τα γεγονότα έγιναν για να τα ζήσουμε δεν έχουν καμιά αξία. Θα αναρωτηθεί κάποιος ‘πώς μπορώ να τα ζήσω εγώ αυτά;’. Τα έζησε μόνο ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Είναι αδύνατον εγώ να τα ζήσω», υπογραμμίζει ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης κ. Ιουστίνος. Και προσθέτει «όχι δεν αδύνατον. Για ποιο λόγο είναι αυτή η Μεγάλη Εβδομάδα, σκεφτήκαμε ποτέ; Ένας είναι ο λόγος. Για να μας βοηθήσει να καθαρίσουμε τις καρδιές μας και να δούμε αυτό που είναι ο Χριστός αληθινά. Ο Χριστός αληθινά είναι ο Σωτήρας μας. Όλα αυτά τα έπαθε για να σωθούμε. Αν εμείς δεν πάρουμε την απόφαση να σωθούμε, αν δεν πάρουμε την απόφαση να αγωνιστούμε για να σωθούμε εφαρμόζοντας τις δικές του εντολές, το δικό του νόμο τότε η Θυσία του Σταυρού ουσιαστικά για τον καθένα από μας ακυρώνεται. Κι αυτό είναι το μεγάλο δράμα. Να συμμετέχεις σ΄ένα δρώμενο χωρίς να ωφελείσαι από αυτή τη συμμετοχή σου. Η δική μας συμμετοχή είναι η σωτηρία. Είναι η αιώνια ζωή. Δεν είναι μια πρόσκαιρη χαρά, μια πρόσκαιρη επίλυση των προβλημάτων μας. Ο Χριστός έγινε Άνθρωπος, Σταυρώθηκε, Πέθανε και Αναστήθηκε για εμάς για να μας δώσει τη σωτηρία. Αν στερηθούμε τη σωτηρία ποιο το όφελος; Χωρίς Θεό η ζωή είναι ανυπόφορη. Δεν αντέχεται», τόνισε ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *