Thursday , 25 April 2024

Μονόδρομος η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου

Του Γ.Κατσιάνη

Με τον πληθωρισμό να «τρέχει» με ρυθμό 8,9% τον Μάρτιο και να φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό, το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με το ύψος της αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου.

Η αύξηση του 2% που όρισε τον κατώτατο μισθό στα 663 ευρώ φαντάζει ως ανεπαρκής να συγκριθεί με το κύμα των αυξήσεων που καταγράφονται φέτος.

Ήδη, ένας στους τέσσερις καταναλωτές δηλώνει αδυναμία να πληρώσει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών έχει «κουρέψει» τα έξοδα στο σούπερ μάρκετ.

Την ίδια ώρα, η διατήρηση του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα δεν βοηθούν τους καταναλωτές να ανασάνουν από το δυσθεώρητο κόστος ζωής.

Προφανώς, τα περιθώρια δημοσιονομικού ελιγμού είναι εξαιρετικά στενά, παρά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις που χαρακτηρίζουν το 2022 ως «χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας».

Προσωπικά, θεωρώ πως το ποτήρι είναι μισοάδειο και όχι μισογεμάτο για τον απλό λόγο ότι η αβεβαιότητα του πολέμου στην Ουκρανία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας σε περιόδους αστάθειας.

Συνεπώς, η αύξηση του κατώτατου μισθού σε ένα επίπεδο ανάλογο με εκείνο του πληθωρισμού θα μπορούσε ίσως να εξισορροπήσει τις μεγάλες απώλειες στο εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.

Δηλαδή, μια αύξηση της τάξης του 6% ή 7%, όπως προτείνει και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), θα μπορούσε να ενισχύσει κάπως το οικογενειακό εισόδημα έναντι των συνεχών ανατιμήσεων.

Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση θα προκαλέσει έντονη κοινωνική δυσφορία, η οποία ενδεχομένως να μετατραπεί και σε πολιτικό κόστος, σε βάθος χρόνου.    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *