«Μπαράζ» ελέγχων σε ΙΧ με ξένες πινακίδες

«Μπαράζ» ελέγχων σε ΙΧ με ξένες πινακίδες

704
SHARE

Εντολή για ελέγχους σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν φαινόμενα φοροδιαφυγής από τους ιδιοκτήτες τους.

Αφορμή στάθηκε η πρόσφατη επιβολή προστίμου 20.370 ευρώ σε ιδιοκτήτη ΙΧ μεγάλου κυβισμού που έφερε βουλγάρικες πινακίδες και ήταν φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

Στην απόφαση που εξέδωσε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), αναφέρει  ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που ένα όχημα έχει ταξινομηθεί στο εξωτερικό, δηλαδή φέρει ξένες πινακίδες, βαρύνει τον ιδιοκτήτη του με τεκμήριο διαβίωσης και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, εφόσον το όχημα κυκλοφορεί στην Ελλάδα και ο ιδιοκτήτης του είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας.

«Με την ΠΟΛ. 1094/1989 με την οποία παρασχέθηκαν ερμηνευτικές οδηγίες, διευκρινίστηκε ότι το τεκμήριο αυτό εφαρμόζεται και για τα πρόσωπα που έχουν στην κυριότητα ή στην κατοχή τους αυτοκίνητα με ξένους αριθμούς κυκλοφορίας, εφόσον κυκλοφορούν στην Ελλάδα, οπότε δεν υπολογίζεται χρόνος παλαιότητας και αντίστοιχη μείωση της τεκμαρτής αυτής δαπάνης», αναφέρει η σχετική απόφαση και επισημαίνει πως «από τον διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκε ότι ο προσφεύγων είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις κατηγορίες προσώπων που δικαιούνται να κυκλοφορούν αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες».

Να σημειωθεί ότι  η κυκλοφορία οχημάτων με ξένες πινακίδες επιτρέπεται μόνο για έξι μήνες στην Ελλάδα.

LEAVE A REPLY