Tuesday , 23 April 2024

“Μπλακ άουτ” στην αγορά ενέργειας προκαλούν οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί που υπερβαίνουν το ένα δισ. ευρώ-“Σωσίβιο” για τους κακοπληρωτές η Καθολική Υπηρεσία

Του Γ. Κατσιάνη

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των ανεξόφλητων λογαριασμών ενέργειας, με το ύψος των οφειλών να υπερβαίνει πλέον το ένα δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, το 45% των καταναλωτών ενέργειας έχει σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 20% πριν από ένα χρόνο.

Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα 60.000 καταναλωτές αλλάζουν πάροχο, στο πλαίσιο της αναζήτησης φθηνότερου τιμολογίου.

Ωστόσο, η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) που προβλέπει από την 1η Αυγούστου την αλλαγή παρόχου αζημίως, δίχως να χρειάζεται να καταβάλλουν αποζημίωση (penalty) λόγω πρόωρης αποχώρησης, αναμένεται να αυξήσει τους μετακινούμενους καταναλωτές.

Η Καθολική Υπηρεσία

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι κακοπληρωτές βρίσκουν καταφύγιο στην Καθολική Υπηρεσία. 

Πρόκειται δηλαδή για καταναλωτές που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών μέχρι να βρουν νέο προμηθευτή.

Σήμερα, η Καθολική Υπηρεσία συγκεντρώνει μερίδιο της τάξης του 2,3% των μετρητών χαμηλής τάσης, δηλαδή περίπου 200.000 καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να παραμείνουν σε αυτό το καθεστώς επ’ αόριστον.

Μάλιστα, το τελευταίο τρίμηνο 35.000 μετρητές εντάχθηκαν σε αυτό το πλαίσιο, καθιστώντας την Καθολική Υπηρεσία τον πέμπτο μεγαλύτερο “πάροχο” της αγοράς με τις εταιρείες να διαμαρτύρονται καθώς ενισχύονται οι πιέσεις τα ταμεία τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *