Μ. Ζορπίδης: Άμεση μείωση φόρων και εισφορών για να ανασάνει η αγορά

Μ. Ζορπίδης: Άμεση μείωση φόρων και εισφορών για να ανασάνει η αγορά

643
SHARE

Τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης περιέγραψε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου του νομού (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης στη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους όπου παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΕΕΘ στην 83η ΔΕΘ.

«Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μιλούν για έξοδο από τα μνημόνια αλλά για εμάς δεν άλλαξε κάτι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης ο οποίος ζητά από τον Αλέξη Τσίπρα «να μας πει συγκεκριμένα τι ακριβώς θα κάνει για να έρθουν καλύτερες ημέρες για τους επαγγελματίες». Σύμφωνα με τον κ. Ζορπίδη οι καλύτερες μέρες δεν πρόκειται να έρθουν αν δεν μειωθούν άμεσα οι επιβαρύνσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Συγκεκριμένα ζητά να μειωθούν άμεσα ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο 20%, ο ΦΠΑ στα προ της κρίσης επίπεδα δηλαδή στο 13%, 8% και 5%, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 20% σε σχέση με όσα ισχύουν σήμερα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΘ η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί και να ανασάνει υπό το βάρος των φόρων που οδηγούν σε λουκέτα. Κι έδωσε στοιχεία του ΕΕΘ που δείχνουν ότι κατά την τελευταία οκταετία, από το Μάρτιο του 2010 ως το Μάρτιο του 2018, οι διαγραφές μελών ήταν περισσότερες κατά περίπου 8.000 σε σχέση με τις εγγραφές, ενώ μέχρι και το 2017 το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών, ήταν αρνητικό. Το 2017 οι διαγραφές ήταν 2.658 όταν οι εγγραφές ήταν 2.406, ενώ φέτος, από τον Ιανουάριο έως αρχές Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά, οι εγγραφές ήταν περισσότερες και ανήλθαν σε 1.669, έναντι 1.420 διαγραφών.

Υπέρ του συλλαλητηρίου

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Ζορπίδης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπογραμμίζοντας ότι το ΕΕΘ στηρίζει και αυτή τη φορά το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί για τη Μακεδονία. Επίσης ο πρόεδρος του ΕΕΘ και τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής, Κώστας Ιακώβου και Κυριάκος Μερελής, επισήμαναν με νόημα ότι οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων δεν αντέδρασαν στην πρόσφατη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό όταν εκείνος τους ζήτησε να στηρίξουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΕΕΘ στην 83η ΔΕΘ με 32 μέλη του ο κ. Ζορπίδης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή οικονομικού φόρουμ όπου «θα ζητήσουμε απαντήσεις για το μέλλον της οικονομίας και της πόλης στη μεταμνημονιακή εποχή τις οποίες δεν έδωσε ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης». Το φόρουμ, με θέμα «Η ελληνική οικονομία και η Θεσσαλονίκη στη Μετά – μνημόνιο εποχή», θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (10/9) στις 5 μ.μ.,στο συνεδριακό κέντρο Ν. Γερμανός, όπου επίσης θα πραγματοποιηθούν και οι άλλες τέσσερις θεματικές εκδηλώσεις και συγκεκριμένα:
-Την Τρίτη 11/9 η εκδήλωση «Θεσσαλονίκη- τουριστικός προορισμός αύριο», στις 7 μ.μ.
-Την Πέμπτη 13/9 η εκδήλωση «Ασφάλεια και GDPR: Στο λαβύρινθο υπάρχει μίτος».
-Την Παρασκευή 14/9 η εκδήλωση με θέμα την «Επιχειρηματικότητα και Επαγγελματική Κατάρτιση».
-Το Σάββατο 15/9 η εκδήλωση για τις «Οδικές μεταφορές και ανάπτυξη».

Τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΕΘ (στο Περίπτερο 8) θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου, στις 8μ.μ.

Επίσης, το Σάββατο (8/9) και την Κυριακή (9/9) η Επιτροπή «Γυναικείας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας του ΕΕΘ» και το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Θεαγένειο καλούν τα μέλη του ΕΕΘ (γυναίκες άνω των 35 ετών) για «δωρεάν προληπτικό έλεγχο» του καρκίνου του μαστού, στην Κινητή Μονάδα που θα βρίσκεται περιμετρικά του Περιπτέρου 2-3 της ΔΕΘ.

Τέλος ο κ. Ζορπίδης αναφέρθηκε και στην αύξηση των εσόδων από συνδρομές. Όπως είπε από την αρχή του 2018 έως σήμερα, επιπλέον 3.000 μέλη, νέα και παλιά, κατέβαλαν συνδρομές γεγονός που δείχνει πως «οι επαγγελματίες αναγνωρίζουν το έργο που επιτελείται από το Επιμελητήριο». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΕΕΘ να αυξήσει φέτος τα έσοδα του από συνδρομές κατά 30.000 ευρώ.

LEAVE A REPLY