Μ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη: Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και...

Μ. Νεγρεπόντη – Δελιβάνη: Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής

393
SHARE

«Το τέλος της οικονομικής κυριαρχίας της Δύσης και η εισβολή της Ανατολής» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο της Μαρίας Νεγρεπόντη – Δελιβάνη, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις IANOS.

Το νέο βιβλίο της γνωστής οικονομολόγου βλέπει το φως της δημοσιότητας, μετά την πλήρη επαλήθευση των απόψεών της, οι οποίες έχουν ήδη προβληθεί στο παρελθόν από τον ΙΑΝΟ. Πρόκειται για προβλέψεις και αναλύσεις σχετικά με την τραγικά εσφαλμένη βάση των μνημονίων, που κατέστρεψαν την Ελλάδα, καθώς και για τα ανείπωτα δεινά που ανέμεναν την ανθρωπότητα, εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης. 

Οπισθόφυλλο – περίληψη βιβλίου

Το ανά χείρας 52ο σύγγραμμα της γνωστής οικονομολόγου, ξεσκεπάζει τις συγκλονιστικές πτυχές του κόσμου μας, που ψυχορραγεί, και του νέου που κατακλύζει την υφήλιο. Ο νέος αυτός κόσμος αναδύεται μέσα από τις στάχτες του δυτικού πολιτισμού, με τα χρώματα της Κίνας και με εντελώς διαφορετικές προδιαγραφές. Η Κίνα, πλαισιωμένη από πολυάριθμες ασιατικές οικονομίες, καλπάζει ακάθεκτη προς την κατάκτηση της Γης. Η κινεζική παγκοσμιοποίηση χτίζει τα θεμέλιά της στον «νέο δρόμο του μεταξιού» και υπόσχεται να εξασφαλίσει στις αναπτυσσόμενες οικονομίες ένα καινούργιο και ολοκληρωμένο Σχέδιο Marshall. Σε αντίθεση με την απερχόμενη παγκοσμιοποίηση, η Κίνα δεν επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του κέρδους αλλά την παγκόσμια κυριαρχία της. Η ίδια φαίνεται να επιθυμεί μια ειρηνική διαδοχή στην παγκόσμια εξουσία. Ωστόσο, το σύνδρομο της παγίδας του Θουκυδίδη έχει ήδη αναπόφευκτα εισχωρήσει στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας και κορυφώνεται με τον μεταξύ τους εμπορικό πόλεμο. Η πιθανότητα ενός Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που θα σημάνει το τέλος εποχής για τον πλανήτη, δυστυχώς, δεν μπορεί να αποφευχθεί. Η προετοιμασία υποδοχής της Κίνας στην κορυφή της πυραμίδας του κόσμου συνδυάζεται με μία σειρά κοσμογονικών αλλαγών, που κονιορτοποιούν το σύνολο των κανόνων της παρακμασμένης Δύσης, χαράσσοντας νέους ορίζοντες με τη μορφή νεωτερισμών, που ήδη αλλάζουν την καθημερινότητά μας. Πρόκειται για τη θριαμβευτική επάνοδο στο προσκήνιο βασικών αξιών, που υποβαθμίστηκαν στους χρόνους της παγκοσμιοποίησης, όπως ο πατριωτισμός, οι παραδόσεις, η εθνική ταυτότητα, τα εθνικά σύνορα και το έθνος-κράτος, καθώς και για την υποχώρηση της προσπάθειας δημιουργίας παγκόσμιας διακυβέρνησης. Πρόκειται, επίσης, για τα ρομπότ, που κατακλύζουν τη Γη υποκαθιστώντας την ανθρώπινη εργασία ακόμα και στις πιο ευαίσθητες και απαιτητικές της μορφές, γεγονός που καθιστά επιτακτική τη λήψη έγκαιρων μέτρων, ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία μιας κοινωνίας του 1/10. Και, τέλος, πρόκειται για τη δική μας φιλελεύθερη δημοκρατία, που μεταλλάσσεται ταχύτατα σε «ανελεύθερη δημοκρατία». Ωστόσο, οι δικές μας επιλογές θα καθορίσουν τελικά αν ο νέος αυτός κόσμος θα πλησιάζει προς παράδεισο ή προς κόλαση.

Βιογραφικό της συγγραφέως

Η Μαρία Νεγρεπόντη -Δελιβάνη είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής ΝΟΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Σορβόννη του Παρισιού, από όπου έλαβε το Κρατικό Διδακτορικό Δίπλωμα Οικονομικών Επιστημών με άριστα και διάκριση. Η διδακτορική της διατριβή εκδόθηκε με δαπάνες του CNRS (Γαλλία) και δημοσιεύτηκε στη γαλλική σειρά SEDES. Σπούδασε, επίσης, και έκανε έρευνα στα Πανεπιστήμια London School of Economics, Berkeley (ΗΠΑ) και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας (Fiesole).

Υφηγήτρια στο ΑΠΘ και καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σύμβουλος στον ΟΟΣΑ Παρισιού, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Οικονομολόγων Γαλλικής Γλώσσας και του CEDIMES. Πρόεδρος της Ένωσης Επίτιμων Διδακτόρων του Πανεπιστημίου Valahia της Ρουμανίας, πρόεδρος του «Ιδρύματος Δημήτρη και Μαρίας Δελιβάνη». Υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα πρύτανης, εκλέχτηκε τρεις φορές και επί των ημερών της ανεγέρθηκε το πανεπιστημιακό κτίριο και η ΑΒΕΘ έγινε Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το βιογραφικό της σημείωμα είναι δημοσιευμένο στις εκδόσεις «Who is Who».

Διακρίσεις

Η Μαρία Νεγρεπόντη- Δελιβάνη τιμήθηκε με τον τίτλο της Επίτιμης Διδάκτορος από τα Πανεπιστήμια Δημόκριτος (Θράκη), Valahia (Ρουμανία), Kainar (Almaty-Kazakhstan), Barnaoul-Altai στη ρωσική Σιβηρία και Annaba (Αλγερία). Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το βιβλίο της περί της περιφερειακής ανάπτυξης της Ελλάδας. Είναι επίτιμη δημότης της Κομοτηνής και τιμήθηκε με 4 χρυσά μετάλλια της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, για την κοινωνική της δράση. Επελέγη ως Jean Monnet Fellow στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας. Προσκλήθηκε από το State Department για επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Το 2006, σε πανηγυρική τελετή, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας της επέδωσε δύο τόμους που γράφτηκαν προς τιμήν της. Με διάταγμα της 17ης Ιουλίου 2008 και με υπογραφή του προέδρου της Γαλλίας, Nicolas Sarkozy, της απονεμήθηκε το γαλλικό παράσημο του εθνικού τάγματος του Ιππότη της Legion d’Honneur. Από το 2010 είναι επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας.

Έχει προσκληθεί για μαθήματα, διαλέξεις και έρευνα από τα πανεπιστήμια των: Ουάσινγκτον, Νέας Υόρκης, Παρισιού, Ρώμης, Βόννης, Μασσαλίας, Φλωρεντίας, Τεργέστης, Σόφιας, Μπρατισλάβας, Βαρσοβίας, Κρακοβίας, Μελβούρνης, Buenos Aires, Κόρντομπα, Rio de Janeiro, Ν. Κορέας, Port de Prince, Υaoude, Αλμάτι (Καζακστάν), Ριγέκα (Κροατία), Fribourg (Ελβετία), Targoviste (Ρουμανία). Έλαβε μέρος ως εισηγήτρια, διοργανώτρια και πρόεδρος σε αναρίθμητα διεθνή συνέδρια ανά την υφήλιο.

Ερευνητικό έργο και δημοσιεύσεις

Της ανατέθηκε ερευνητικό έργο από την ΥΠΑΒΕ, το CNRS του Παρισιού, το ΕΚΚΕ, τον ΟΟΣΑ Παρισιού, το ΝΑΤΟ, το ΙΜΧΑ, το ΚΕΠΕ, τον ΕΟΜΜΕΧ, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το δημοσιευμένο έργο της ανέρχεται σε 52 συγγράμματα, μελέτες, μονογραφίες και έρευνες, και σε πάνω από 700 επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ρουμανικά και ρωσικά. Έχει, επίσης, τιμηθεί με πρώτα βραβεία, επαίνους και πλήθος βιβλιοκρισιών και αναφορών. Σε συνεργασία με τα ΜΜΕ, και με κομματική αποστασιοποίηση, συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση κοινής γνώμης, για τα επίκαιρα οικονομικά και πρόσφατα εθνικά θέματα. Οι πολλές χιλιάδες φοιτητών και οι πολυπληθείς διδάκτορες, υπό την επίβλεψή της, έχουν στελεχώσει ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Τίτλοι της Μαρίας Νεγρεπόντη – Δελιβάνη που κυκλοφορούν, επίσης, από τις εκδόσεις IANOS είναι:

1.Η εν ψυχρώ δολοφονία της Ελλάδας και η διέξοδος η δραχμή (2014)

2.Όλη η αλήθεια για χρέος και ελλείμματα και πως θα σωθούμε (2011)

LEAVE A REPLY