Νέα έρευνα: Ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι οι Έλληνες!

Νέα έρευνα: Ανασφαλείς, εσωστρεφείς και καχύποπτοι οι Έλληνες!

486
SHARE

Πόσο «ανοιχτή» είναι η ελληνική κοινωνία; Τι φοβούνται οι Έλληνες και για τι ανησυχούν περισσότερο; Πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν στη ζωή τους η θρησκεία και η πίστη; Οι απαντήσεις δίνονται μέσα από την παγκόσμια έρευνα αξιών World Values Survey (WVS) στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά η χώρας μας. Τη συμμετοχή οργάνωσε και υποστήριξε η διαΝΕΟσις, σε συνεργασία με το ΕΚΚΕ, ενώ η έρευνα στην Ελλάδα διεξήχθη σε δείγμα 1.200 νοικοκυριών με προσωπικές συνεντεύξεις από τη Metron Analysis. Tον σχεδιασμό του ερωτηματολογίου και τη μεθοδολογική επιμέλεια είχε ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Σωκράτης Κονιόρδος σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο του ΕΚΚΕ Νίκο Δεμερτζή.

Μερικά χαρακτηριστικά ευρήματα αναφορικά με την ελληνική κοινωνία και πολιτική έχουν ως ακολούθως:

-Οι Έλληνες εμπιστεύονται, σε ποσοστά άνω του 50% μόνο πέντε θεσμούς και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα πανεπιστήμια, τις ένοπλες δυνάμεις, την αστυνομία, την εκκλησία και τα δικαστήρια.
-9 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την άποψη ότι “οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άξιοι εμπιστοσύνης”
-1 στους 3 Έλληνες θεωρεί την πολιτική κάτι σημαντικό για τη ζωή του ενώ 4 στους 10 απαντούν πως “συχνά” ή “πάντοτε” πρέπει να χρηματίζουν τοπικούς αξιωματούχους και παρόχους υπηρεσιών για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.

Την ίδια στιγμή, το 63% των Ελλήνων θεωρεί πως “η κοινωνία μας πρέπει να βελτιωθεί σταδιακά με μεταρρυθμίσεις” και το 1/3 των Ελλήνων θεωρεί ότι οι ψηφοφόροι δωροδοκούνται.

-1 στους 3 Έλληνες δεν θα ήθελε για γείτονες ομοφυλόφιλους, ενώ
-1 στους 4 δεν θα ήθελε για γείτονες μετανάστες και 1 στους 5 άτομα διαφορετικής θρησκείας.

Επίσης, από την έρευνα προκύπτει ότι 1 στους 5 Έλληνες ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου, 2 στους 5 ανησυχούν για το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης και 1 στους 3 ανησυχεί για το ενδεχόμενο “πολέμου που να αφορά τη χώρα του”!

Ακόμη, 1 στους 10 Έλληνες δηλώνει πως έχει πέσει θύμα ενός εγκλήματος κατά το τελευταίο έτος, ενώ 3 στους 10 δηλώνουν πως στη γειτονιά στους συμβαίνουν “συχνά” ή “πολύ συχνά” ληστείες.

Τι φοβόμαστε περισσότερο

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα,

-29% είναι το ποσοστό των Ελλήνων που ανησυχούν μήπως δεν είναι “σε θέση να παρέχουν στα παιδιά τους καλή εκπαίδευση και

-6 στους 10 Έλληνες ηλικίας 30-49 ανησυχούν “μήπως χάσουν τη δουλειά τους” ή “μήπως δεν μπορούν να βρουν δουλειά”

ενώ

-Περίπου 7 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πολύ ή αρκετά ευτυχισμένοι (83% είναι το ποσοστό στους νέους) και
-8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν πως έχουν “καλή” ή “πολύ καλή” υγεία (94% είναι το ποσοστό στους νέους)

Η στάση απέναντι σε θρησκεία, εργασία και μετανάστευση

Το 81,4% των Ελλήνων δηλώνουν θρησκευόμενοι, ενώ 21% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως όταν η επιστήμη και η θρησκεία συγκρούονται, δίκιο έχει πάντα η θρησκεία.
Οι μισοί Έλληνες εκτιμούν πως οι μετανάστες έχουν αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη της χώρας μας, ενώ το 64% των Ελλήνων θεωρεί πως η μετανάστευση “αυξάνει τον κίνδυνο τρομοκρατίας”. Επίσης, το 63,5% θεωρεί πως η μετανάστευση “αυξάνει την ανεργία”
55% είναι ο ποσοστό των Ελλήνων που συμφωνούν με την άποψη ότι “η εργασία αποτελεί καθήκον απέναντι στην κοινωνία” , ενώ 2 στους 5 Έλληνες συμφωνούν με την άποψη πως “όταν μια μητέρα εργάζεται, τα παιδιά υποφέρουν”.

LEAVE A REPLY